Todd Martin usporedio Đokovića i Federera

Đokovića je na vrhuncu moći najteže pobijediti, a Rogera Federera je najljepše gledati, tvrdi Todd Martin, bivši dvostruki finalist na Grand Slam turnirima i sadašnji izvršni direktor Međunarodne teniske kuće slavnih u koju bi za nešto više od dva mjeseca trebali biti uvršteni Goran Ivanišević i Španjolka Conchita Martinez, ako svečanost u Newportu ne bude odgođena.

U intervjuu za teniski portal tennis365.com Todd Martin se uključio u debatu o “najvećem igraču svih vremena” i dao svoje mišljenje o još uvijek aktivnim kandidatima, kao i o legendama iz bliže i dalje teniske prošlosti.

S estetske strane Rogera Federera je najveći užitak gledati. Ima elegantan servis, kao i retern, elegantan je kad napada i kad se brani… sve što radi izgleda prekrasno, rekao je Martin za 38-godišnjeg švicarskog maestra, Grand Slam rekordera sa 20 naslova, jednim više od Španjolca Rafaela Nadala.

Ipak, kad je Novak Đoković pravi, kad je pun samopouzdanja, zadovoljan svojim fizičkim stanjem i stvarno koncentriran, nisam vidio nikoga koga je teže pobijediti. On je, po mom mišljenju, igrao tenis bolje nego itko drugi, istaknuo je Martin koji je kratko vrijeme, u 2009. i 2010., bio dio trenerskog tima sadašnjeg broja 1 svjetskog tenisa, a potom je i argumentirao tu tvrdnju:

Njegov atletizam nije s ove planete. Njegov retern je mnogo bolji od bilo kojeg drugog. Nitko nije vratio toliko lopti i neutralizirao toliko dobrih servisa. Radeći s njim vidio sam da ima takav mentalitet da ‘ide glavom kroz zid’ kad je koncentriran. To nije uvijek slučaj, ali svjedočili smo dugim razdobljima kad je bio takav i kad ne mora igrati sjajno da bi pobjeđivao. On je takav borac i na tome gradi uspjehe.

Uz aktivnu “veliku trojicu”, Todd Martin je u debatu o “najvećem igraču svih vremena” uključio i sunarodnjaka iz svoje generacije, nekadašnjeg Grand Slam rekordera sa 14 naslova Petea Samprasa, kojeg su u međuvremenu u tom segmentu nadmašili Federer, Nadal i Đoković.

U ovom sportu sve kreće od glave i srca, a Pete Sampras je imao jedinstveni spoj natjecateljskog srca i uma na koji sam naišao, što nikada nije bilo previše isticano. Svi su mislili da ima snažan servis i forhend te dobre fizičke predispozicije. To su druga, treća i četvrta velika osobina koje je imao. Pod broj jedan bih stavio da je bio jedan od najvećih boraca, rekao je Martin i zaključio:

Volio bih vidjeti veliku bitku najvećih boraca. Volio bih vidjeti tu današnju grupu igrača protiv grupe kojoj sam ja pripadao ili grupe u kojoj su bili John McEnroe, Jimmy Connors i Ivan Lendl. Postoje određene razlike u tehnologiji i strukturi Toura koji danas promovira dominaciju u tenisu, ali kad gledam Rafu, Rogera i Novaka, čini mi se da su jedan korak ispred ostalih.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.