“To mijenja internet”: Europa za veliku reformu autorskih prava

Europski zakonodavci u srijedu su prihvatili prijedlog direktive reforme autorskih prava na internetu kojom se Google, Facebook i ostale tehnološke divove želi prisiliti da poštenije dijele zaradu s kreativnom industrijom u Europi, prenosi Reuters

Za prijedlog reforme je bilo 438 zastupnika, 226 su bila protiv, a 39 ih je bilo sudržano. Sljedeći korak bit će potvrđivanje s Europskim parlamentom i Vijećem Europe kako bi se direktiva odobrila što prije, a iz Komisije navode da je idealno da to bude do kraja godine.

S jedne strane kreativci, glazbena i medijska industrija, tvrde da su reforme potrebne kako bi svi dobili poštenu naknadu, dok s druge strane kritičari tvrde da će ovakvi zakoni uništiti korisničke sadržaje, meme, parodije, ali i ograničiti internetske slobode.

Žestoke rasprave traju već dvije godine

Otkako je Europska komisija iznijela svoj prijedlog prije dvije godine vode se komplicirane rasprave, koje su ponekad teške, a također se intenzivno lobira sa svih strana  rekla je europska povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel uoči ključnog glasovanja u Europskom parlamentu.

Europski parlament je u srpnju odbio prijedlog koji je nešto ranije usvojio nadležni Odbor za pravna pitanja, a danas će zastupnici ponovno glasovati o tom prijedlogu.

Borba se vodi oko dva elementa prijedloga zakona, piše 24sata.hr.

Prvi je članak 13 po kojem bi platforme kao što je Googleov YouTube bile zakonski odgovorne za kontrolu korištenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se spriječilo potkradanje njihovih autora.

Drugi je članak 11 koji bi uveo tzv. “susjedna prava” (autorskom pravu susjedna ili srodna prava) odnosno tzv. “porez na linkove”, po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobivati naknadu za autorska prava kada bi Google ili druge internetske stranice dijelile poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isječke članaka.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.