Tko u BiH ima plaću od 11.250 KM?

Direktor mobitel

Najveće plaće u Bosni i Hercegovini imaju zaposleni na pozicijama u visokom menadžmentu, pokazalo je istraživanje portala plata.ba.

Tako jedan generalni direktor ima plaću 11.250 KM, odnosno 5.750 eura, a marketing direktor zarađuje 5.958 KM (3.000 eura), pokazuje istraživanje.

”Country menadžer ima 5.125 KM, direktor prodaje 4.775 KM, a izvršni direktor 4.600 KM”, navela je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica Odjela projekata na portalu Posao.ba.

Prema njezinim riječima, druga kategorija zaposlenih u kojoj su zabilježene visoke zarade je IT sektor, gdje se neto plaće kreću do 4.000 KM.

“Možemo zaključiti da spoj višegodišnjeg radnog iskustva, kao i vještina upravljanja i prodaje donosi visoke plaće. Pored toga, iskustvo i specijalističke vještine u području razvoja softvera također nose veće šanse za bolju plaću”, naglasila je Ajanović-Hajdarpašić.

Portal Capital podsjeća na podatke Agencije za statistiku BiH da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u BiH za prosinac 2014. godine iznosila 843 KM (426 eura).

(www.jabuka.tv)9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.