Tko su širokobriješki zaljubljenici u haiku?

U Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg djeluje jedna jako zanimljiva sekcija. Riječ je o haiku sekciji koja je pokrenuta u rujnu 2019. godine.

Haiku je tradicionalni japanski oblik poezije koji se smatra najkraćim oblikom poezije na svijetu. Tema haikua su priroda i čovjek u njoj, a ima jednu kiticu koja se sastoji od tri stiha (5-7-5) odnosno prvi i treći stih imaju pet slogova, a drugi sedam.

Ovaj oblik poezije proširio se diljem svijeta pa tako i u Široki Brijeg gdje skupina učenika s mentoricom Ružicom Soldo čita i piše haiku.

Na satu hrvatskog jezika smo pisali dosta sastava i nama se to svidjelo. Jednom smo došli u knjižnicu da pokažemo što mi zapravo znamo i nastavnica Ružica nas je saslušala i pitala želimo se mi time baviti. Nama se to stvarno sviđa i mi smo odlučili da ćemo ići svaki dan sedmi školski sat u knjižnicu. Pišemo, zabavljamo se i smišljamo rime i na kraju se pokazao rezultat toga. Nadam se da će se još učenika priključiti sekciji i da ćemo osvajati još puno natjecanja, izjavila je za portal Jabuka.tv učenica 9.a razreda Katarina Lovrić.

Katarina Lovrić

Katarina i njezine kolege iz razreda Luka Bošnjak i Mia Ćavar dobili su pohvalnice na literarnom natječaju Haiku kraj mogile koji se svake godine održava u hrvatskom gradu Oroslavju. Pohvalnicu je dobila i njihova mentorica – profesorica i književnica Ružica Soldo, inače voditeljica školske knjižnice Prve osnovne škole.

Nedavno su objavljeni rezultati gdje je naših troje učenika, škola i ja kao mentorica dobili pohvalnice. To je u rangu medalje kada bi se one dijelile. Ovaj put smo poslali zajednički haiku dok postoji mogućnost da učenici sudjeluju pojedinačno na natječajima. Učenici vole haiku poeziju, oni su pisali, ja sam im pomagala i ispravljala. Poslali su zajednički haiku na natječaj i odmah su dobili pohvalnicu. Mi i dalje nastavljamo raditi i javljat ćemo se na druge natječaje, izjavila je za portal Jabuka.tv mentorica haiku sekcije Ružica Soldo dodavši da u Haiku sekciju redovite ide desetak učenika.

Nagrađeni haiku širokobrijeških učenika:

Usnulo more
probudi riba u plesu
galeb na hridi

Široki Brijeg: Genijalan izum profesora u Prvoj osnovnoj školi za učenike koji su bolesni

(www.jabuka.tv)