Tko se želi vratiti u Hrvatsku moći će dobiti i do 200.000 kuna

Vlada Republike Hrvatske bi na sjednici u četvrtak trebala otkriti nove demografske mjere koje se navodno zovu “Biram Hrvatsku”.

Iako još nije jasno puno toga vezano uz njih, Jutarnji list doznaje kako će Vlada RH davati novac povratnicima iz EU u okviru potpora za samozapošljavanje plus dodatnih 50 tisuća kuna za povratak ili preseljenje.

Također, Vlada će davati novac i onima koji žele preseliti svoje poslovanje iz urbanih razvijenih krajeva u manje urbane. Oni bi, prema prijedlogu, trebali dobivati također 150.000 kuna za samozapošljavanje te dodatnih 25 tisuća kuna za preseljenje, npr. iz Zagreba u Liku.

Hrvati koji su povratnici iz Europske unije, ako u Hrvatskoj žele otvoriti svoj biznis, uz poticaj za samozapošljavanje od 150.000 kuna moći će dobiti i dodatnih 50.000 kuna za povratak.

“Biram Hrvatsku” je nova Vladina mjera koju bi, uz sve druge nove aktivne mjere zapošljavanja, trebala predstaviti na sjednici u četvrtak, a Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti na Upravnom vijeću idući tjedan. Te će se mjere koristiti od 1. siječnja iduće godine.

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković dao je u utorak izjavu za javnost nakon što je predsjedao sastankom vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina.

Osigurat ćemo izdašne pakete za one koji se žele vratiti u Hrvatsku, najavio je.

Prije ovakvih sastanaka, koji traju već pet godina, u formatu koji je uvela ova Vlada, vlada i župani živjeli su u nekim paralelnim svjetovima. Ovaj način nam je pomogao da poboljšamo višerazinsko upravljanje Hrvatskom, rekao je Plenković na početku.

Jedna od ključnih tema o kojima smo raspravljali, možemo reći egzistencijalna tema hrvatskog naroda, pitanje je demografije i politike prema mladima. Državna tajnica Željka Josić je predstavila sve aktivnosti koje se odnose na različita prava, poticajna sredstva, poreznu politiku, zapošljavanje, rješavanje stambenih pitanja mladih, kombinirano s ovim što je načelno predstavio ministar Aladrović, a to je novi paket mjera zapošljavanja u 2022., rekao je.

Tu ćemo prvi put staviti naglasak i na one naše građane koji su iskoristili slobodu kretanja i u recentnom razdoblju otišli možda u neku od članica EU i s jednim vrlo kvalitetnim i privlačnim paketom sredstava za samozapošljavanje, plus poticaj na dodatna sredstva za one koji se žele vratiti u Hrvatsku. Dakle pokušat ćemo taj trend, koji smo oduvijek smatrali reverzibilnim, sada učiniti i dinamičnijim vrlo izdašnim paketima koji će biti predstavljeni na Vladi, a potom će odluke donositi Hrvatski zavod za zapošljavanje, rekao je Plenković.

(www.jabuka.tv)8 komentara

    • A da se vlada pobrine i za one koji još nisu iselili,završili školu i traže posao i ne planiraju otići,kao ja na primjer jedan sam od onih koji traže posao a imam završenu srednju školu.Nadam se da vas ima još,zašto vlada ne napravi neke mjere za te ljude primjer odobri za njih nova radna mjesta neovisno o zanimanju,dobiju pravo na sve uvijete koje zahtjeva ugovor o radu itd,popuste cijene za vjenčanje i sve pripreme da budu jeftinije pa bi bilo više brakova,popuste za obrazovanje isto neke pakete,i isto da uvedu neke mjere za povratnike i ih Juzne Amerike da se vrate u svoj rodni kraj,Kao što je sad Gabrijel Presjednik Čilea i podrijetlo vuće s Braća.Zašto ne odobre mjere za Hrvate iz juzne Amerike.Imam dosta rođaka dole.Jedna je od Njih Emili Domazet i Petar Domazet.Zive h Santiagu.Nadam se da svatko ima rođake van Hrvatske.Nadam se da će vlada poslušati savinet tj moj komentar i da će newto poduzeti.Zivimo već 30 fodina mira,pa više je red da se nešto napravi j suprotnom poginuli branitelji će se okrećati iz groba.I gledati ovu sramotu

  • Pomažu im novim dozama, ucjenama, prijetnjama i prisilama…. Uvjeti: slušaj i bockaj se do smrti… pa ćeš dobiti lovu…hvala.

    • baš tako…šteta što u nas nema ničega..tj ima 20 kerma za markicu od koje nema nikakve vajde…al bitno da vi imate regres, božićnicu neradni badnjak i što šta još..sjeme vam se zatrlo paraziti pakleni

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.