Tko o čemu, Komšić o alkoholu u Predsjedništvu

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se medijima nakon završene sjednice Predsjedništva te je objasnio kako su neke odluke povučene s glasanja, a da je najveću raspravu izazvala točka koja se tiče ugovora s Islamskom zajednicom.

Komšić je naglasio kako je Dodik za nekoliko točaka povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa, piše Klix.ba.

Bio je cijeli set točaka koje se tiču stvari za vanjsku politiku. Dodik je bio protiv svih točaka, što nije ništa novo. Na cijeli set točaka je povukao vitalni nacionalni interes. To je njegovo ustavno pravo, koliko god nama stvari izgledale apsurdne. Tražio je da se s glasanja skinu točke koje se tiču financijskih sredstava koja su trebala ići za entitete kako ne bi ostali bez tih sredstava, rekao je Komšić.

Ističe kako je najveću raspravu izazvalo potpisivanje ugovora s Islamskom zajednicom BiH.

Naš je cilj da osiguramo taj ugovor jedinstvenim stavom, jer je riječ o delikatnoj stvari. Prema Džaferovićevom i mom tumačenju, riječ je o sui generis ugovoru koji nije identičan s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom crkvom, jer sjedište Katoličke crkve je u Vatikanu i to po svojim obilježjima ima karakter međunarodnog ugovora. Sjedište SPC-a je u Beogradu i to je također međunarodni ugovor. Sjedište Islamske zajednice je u Sarajevu i element inozemstva otpada. Da bismo postigli ravnopravan odnos prema vjerskim zajednicama, naše je mišljenje da trebamo prihvatiti ovaj ugovor. Dodik se protivio jer je ugovor različit od crkvenih, ističe Komšić.

Poručio je kako je odluka o potpisivanju ugovora ostavljena za idući tjedan.

Nažalost, nismo mogli doći do konsenzusa, a cilj nam je postići ga da ne pravimo još veću gužvu te smo ovo pitanje ostavili za sljedeću sjednicu. U međuvremenu ćemo obaviti razgovore s Islamskom zajednicom, naglasio je Komšić.

Poručio je kako se Dodik svojim potezima stjerao u kut.

Mi možemo ići da jedni drugima podmećemo noge, ali cijenu toga plaćaju ljudi. To nije cilj. Dodik se nekim svojim postupcima stjerao u kut. Mogli smo inzistirati na glasanju i financijskim aranžmanima i tu bi RS bio na gubitku, ali to nije cilj. Bez obzira na to što tko radi, naša odgovornost je da smirimo situaciju, a ne da je dalje kompliciramo. Što god mi uradimo i koliko god mi mislili da smo mangupi, cijenu će plaćati ljudi koji nisu krivi za to. Nitko ne treba biti rob naših sujeta. BiH tako ne može funkcionirati. Ovo je prilično besmislena situacija i pravi razlozi se za neke stvari izgube, dodaju se novi negativni efekti, a mislim da to nije naš posao, rekao je Komšić.

Nakon uvodnog dijela Komšić je komentirao i situaciju u kojoj je Dodik u ured doveo harmonikaša.

Sebe je ponizio. Lako je glumiti mangupa, ali posljedice toga mogu biti loše. Uvijek moram imati u vidu gdje sam, gdje radim i kakve posljedice može nešto imati. Što je htio pokazati ovim? Samo je sebe ponizio. Moja je obaveza ne dopustiti da ponižava instituciju. Pitam sam tko je unio harmoniku, rekli su mi da je to unijela osoba koja se predstavila kao Dodikov savjetnik. Harmonikaš je nepotrebna provokacija. Ako nastavi ovakve aktivnosti, mi imamo način kako to spriječiti, objasnio je Komšić.

Na kraju, Komšić je rekao kako je bilo i puno opasnijih osoba od Dodika te da se zna kako su one završile.

Ne može svatko raditi što hoće. Bilo je puno opasnijih likova od Dodika, koji su mislili da mogu što hoće. Zna se i kako su završili. Ovo je provokativan potez i kada bi čovjek htio da bude otrovan do kraja rekao bi da je i napredovao. Od gusli Radovana Karadžića došao je do harmonike, zaključio je Komšić.

Dodik: Komšić i ja smo pili rakiju u Džaferovićevu uredu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj je glasovao protiv svih točaka, obratio se javnosti na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu, prenosi Klix.ba

Komentirao je zabavu koju je priredio za svoje suradnike u uredu u zgradi Predsjednišva BiH, gdje je doveo harmonikaša i s kolegama pio viski.

Čovjek je ušao normalno u zgradu, to je moj poznanik iz Banje Luke, iako se sada neki utrkuju da mene kvalifciraju s psihološkog stajališta. Tko pokušava napraviti atmsoferu ovako ratnom, za tim nema potrebe. Nitko ovdje ne priziva sukobe, osim nekih bolesnih glava. Neka Komšić utvrdi tko. Bile su lijepe pjesme, “Romanija”, “Srpkinja je mene majka rodila” i još neke pjesme. Pjevao sam svojoj majci, što je tu problem, što se tu događa? Šta je nenormalno, to što smo normalni? Ja ne zavirujem u njihove kabinete pa mogu raditi šta hoće. Ovaj ured pripada srpskom članu Predsjedništva i mi smo se okupili da pokažemo da nema razloga za zabrinutost. Svi koji kite ovako ili onako, njihov problem. Šta je tu nenormalno i nedozvoljeno? Gdje piše da ne smije hamornikaš ući u ured? Gdje piše da se ne smije pjevati ili da ja ne smijem imati alkoholno piće u uredu, kao kod Džaferovića. Evo, ja i Komšić smo u Džaferovićevom uredu pili rakiju prije nekoliko mjeseci, kazao je Dodik.

Osvrnuo se na izjavu lidera PDP-a Branisalva Borenovića, koji kaže “da je Dodik puk’o”.

Kaže da sam puk’o, a ja sam pjevao pjesmu “Pukni zoro”, jedna divna pjesma, nastavio je i dodao da tko pjeva, zlo ne misli te da nije nikoga želio provocirati.

Bolje pričati o harmonikašu nego da će netko dizati vojne jedinice, jer od toga nema ništa.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je nakon sjednice ovog državnog tijela kazao da je glasovao protiv svih točaka dnevnog reda i da će se o njima raspravljati na sjednici Narodne skupštine RS-a.

Kako je i obećao: Dodik doveo harmonikaša u Predsjedništvo

(www.jabuka.tv/Foto: Armin Durgut/Pixsell )8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.