Tko još plaća RTV pretplatu? Ni državu to ne zanima

Sindikalna organizacija Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) od institucija BiH traži da iznađu efikasan način naplate RTV pretplate, odnosno da osiguraju neometano financiranje Javnog RTV servisa.

Predstavnici Sindikata danas su u Sarajevu na konferenciji za medije kazali kako naplata RTV pretplate konstantno opada čime se ugrožava program i egzistencija zaposlenih te se dovodi u pitanje uloga i značaj koji BHRT ima u kreiranju demokratskog i pluralističkog društva.

Predsjednik Sindikalne organizacije Denis Ferović podsjetio je kako u travnju istječe petogodišnja obveza telekom operatera da prikupljaju RTV pretplatu, a naglasio je kako se novi način naplate ne nazire.

Ukoliko Ministarstvo komunikacija i prometa ne počne rješavati taj problem, Ferović kaže kako će sve funkcije BHRT-a biti dovedene u pitanje.

Također, istaknuto je kako ne treba zaboraviti ni činjenicu da je reforma Javnog RTV servisa i sustava obveza BiH prema EU koja je zaboravljena i koju ponovno treba staviti na dnevni red.

– Reforma prema kojoj Javni servis i sustav emitiranja treba postati moderan i održiv obveza je BiH iz Mape puta koju je davno pred vlasti BiH postavila međunarodna zajednica. Očekujemo da se u konačno rješavanje ovog pitanja trebaju uključiti i OHR i posebni predstavnik EU, kazao je zamjenik predsjednika Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić.

Istaknuo je kako je BHRT do sada, u više navrata, pokazao da može odgovoriti zadatku točnog i profesionalnog izvještavanja, bez obzira na sve poteškoće.

Novinar BH Radija Mirsad Bajtarević kao jedno od rješenja menadžmenta izdvojio je smanjenje plaća zaposlenicima ili čak stavljanje na ”minimalac”.

– To ne može biti realizirano u Javnom RTV servisu koji radi na osnovu Zakona o Javnom RTV servisu BiH i zato pozivamo nadležne da se uključe u rješavanje problema, naglasio je Bajtarević.

(Fena)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.