Tko je zaista slabiji spol? Tko ima jača pluća, a tko mišiće?

Stoljećima su se borbene linije jasno povlačile u ratu spolova.

Vjeruje se da žene imaju emocionalnu prednost, više suosjećanja i shvaćanja. S druge strane, muškarci su fizički jači i bolji su u davanju uputa. Međutim, ti su se zastarjeli zaključci u posljednje vrijeme preokrenuli jer i muškarci i žene dovode u pitanje tradicionalne granice onoga što oba spola mogu postići, piše Daily Mail.

Za primjer se može uzeti nekadašnji ženski svijet baleta. Bivša prima balerina Dame Darcey Bussell nedavno je rekla da su muški plesači sada bolji od žena, i fizički i tehnički.

Danas vidim nevjerojatno talentirane muškarce i, zapravo, djevojkama koje uspijevaju, teško je držati korak s dečkima, rekla je Dame.

U međuvremenu, u nizu muški-dominantnih područja, žene su sve više na čelu.

Istraživanja su pokazala da su žene sigurniji piloti od muškaraca i da češće preživljavaju srčani udar ako ih liječi liječnica. I ne zaboravimo da se ženska nogometna reprezentacija Engleske nalazi na trećem mjestu u svijetu, za jedno mjesto više od muške.

Dakle, gdje mi – žene i muškarci – zapravo stojimo? Znanost stoji iza nove, modernizirane borbe spolova

Muškarci vladaju namještajem

Studija Sveučilišta u Tromseu u Norveškoj otkrila je da, iako su žene češće čitale upute za sklapanje namještaja, muškarci su posao obavili barem za minutu kraće.

Istraživači su rekli da bi razlog toga moglo biti zato što je mozak muškaraca bolji u umnom rotiranju objekata i zamišljanju istih u 3D-u.

Međutim, žene su u prednosti kada je u pitanju zabijanje čavlića pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta u Massachusettsu. Da bi to testirali, muškarcima i ženama su dali mete koje su morali udariti čekićem. Muškarci su koristili više snage, ali žene su bolje pogađale metu.

Istraživači razlikuju muškarce koji misle da trebaju koristiti sirovu silu i žene koje pretpostavljaju da trebaju biti opreznije.

Zašto žene nikada ne zaboravljaju lice

Ako ste žena koja osjeća da stalno mora podsjećati svoju drugu polovicu s kim je upravo razgovarao na zabavi, mogli biste biti u pravu.

Znanstvenici koji su pratili pokrete očiju, otkrili su da žene više gledaju nova lica od muškaraca i tako ih bolje pamte, vjerojatno jer su zainteresiranije za čitanje emocija.

Međutim, muškarci su bolji kada je riječ o prepoznavanju izraza lica ljudi koji će izgubiti živce.

Prema studiji iz 2006. za časopis Current Biology, dok žene brže interpretiraju sreću, tugu, iznenađenje i gnušanje, muškarci bolje uočavaju bijes – osobito kod drugih muškaraca.

Istraživači su sugerirali da su muškarci možda razvili ovu vještinu, jer su u prošlosti, vjerojatno trebali rano upozorenje da će ih napasti drugi muškarac.

Mamurluk teže pogađa žene

Kada alkohol teče, mnogi od nas mogu čuti unutarnji glas koji nam govori da smo dovoljno popili.

No, istraživači sa Sveučilišta Glasgow Caledonian tvrde da postoje dobre vijesti za žene. Oni su pitali ljude u dobi od 30 do 50 godina o njihovim navikama pijenja.

Otkrili su da su žene kad piju bolje prate promjene koje im se događaju u tijelu i da znaju kada “povući crtu”. Jednako tako – zato što žene teže pogađa mamurluk.

Istraživači sa Sveučilišta Missouri anketirali su više od 1230 studenata i otkrili da se žene više žale na uobičajene simptome mamurluka – kao što su dehidratacija, umor, glavobolja, mučnina i povraćanje.

To je zato što žene imaju manje enzima potrebnih za razgradnju alkohola i manju jetru koja bi ga obradila pa njihova tijela moraju raditi duže.

Žene imaju manju težinu i niži postotak tjelesne vode, nego muškarci, pa postižu viši stupanj intoksikacije i, vjerojatno, veći mamurluk po jedinici alkohola, izjavila je psihologinja Wendy Slutske, koja je vodila istraživanje.

Pravilo o božici zelenih prstiju

Alan Titchmarsh je možda iznimka, ali studije pokazuju da su žene bolji vrtlari. Psiholozi su zamolili 25 muškaraca i 25 žena da pronađu određene biljke skrivene među ostalim vrstama u vrtu.

Žene su bile gotovo 20 posto brže i preciznije od muškaraca.

Žene su točnije i znatno brže u identificiranju biljaka, rekao je doktor Nick Cave, koji je vodio studiju na Sveučilištu Northumbria.

On vjeruje da njihove nadmoćne vještine potječu iz naše povijesti kao lovaca – sakupljača, kada je uloga žene bila da odabere biljke koje su sigurne za jesti.

Međutim, nisu samo loše vijesti za muškarce. Oni će biti bolji u pronalaženju puta do sredine vrta – jer je niz istraživanja pokazao da se mnogo bolje orijentiraju u nepoznatom okruženju.

Znanstvenici kažu da je to sve zbog hormona testosterona kojeg ima više u muškom mozgu, a povezan je s prostornom sviješću, koju su muškarci u povijesti trebali dok su lovili životinje.

Muškarci se brže razvijaju, koriste karte i imaju bolju prostornu memoriju, kaže doktorica Cecilia Guarilia.

Žene bi trebale voziti – ali dajte njemu da parkira

Dugotrajna tema rasprave mnogih parova je – tko je bolji za volanom?

Kada je riječ o sigurnosti, žene uzimaju krunu. Jedna je studija pratila više od 200 vozača u zloglasnom londonskom prometnom žarištu Hyde Park Corner. Ocjenjivali su iz 14 različitih aspekata vožnje – od pažljivog provjeravanja do prebrze vožnje.

Žene su bile bolje i postigle 23,6 boda od mogućih 30, u usporedbi s muškarcima koji su postigli 19,8 bodova.

Najgori prekršaj muškaraca je bio taj što nisu držali dovoljno velik razmak. Više od četvrtine ih se vozilo preblizu drugim vozilima, dok je to radilo samo četiri posto žena.

Međutim, kada je riječ o parkiranju, muškarci su možda čak i toliko dobri koliko i misle.

Psiholozi sa sveučilišta Ruhr u Njemačkoj zatražili su od 65 volontera oba spola da parkiraju veliki Audi.

Otkrili su da je ženama bilo potrebno 20 sekundi duže da to učine točno na parkirnom mjestu veličine 4,5 metra x 1,8 metara.

Paralelno parkiranje pokazalo je najveću razliku među spolovima. Muškarci su bili za pet posto bolji u manevriranju vozilom.

Dijelite tipkovnicu? Očistite ju nakon njega

Ako na poslu dijelite svoju tipkovnicu s muškarcem, možda bi ju trebali obrisati.

U testiranju 90 ureda, utvrđeno je da muškarci imaju više bakterija na svojim radnim mjestima, računalima i stolicama od kolegica.

Prema studiji u časopisu PLOS One, muškarci su imali 10 posto više bakterija na tim površinama od žena, vjerojatno zato što su muškarci rjeđe prali ruke.

Međutim, možda je prerano da se žene osjećaju zadovoljno jer su čišći spol.

U drugom istraživanju iz 2008. koje je provela Nacionalnu akademiju znanosti, žene su imale više različitih vrsta bakterija na rukama.

Mikrobiolozi vjeruju da bi to moglo biti zbog toga što muškarci imaju kiseliju kožu – čime ubijaju neke od mikroba.

Drugi mogući razlog je da žene imaju tendenciju koristiti više hidratantnih sredstava i kozmetike, čineći svoje ruke još ljepljivim i stoga plodnijim tlom za bube.

Ruke poput Wonder Woman

Iako je teško tvrditi da su žene fizički jače od muškaraca, daleko su od slabića.

Žena u formi može generirati istu snagu po jedinici mišića kao i snažan muškarac – samo ima manju mišićnu masu (za razliku od mišićne snage).

Štoviše, gledajući samo jedan mišić, žene su možda čak i jače. Uspoređujući jačinu noge s tjelesnom težinom (bez masti), ženske noge su 5,8 posto jače od muških.

I, u prošlosti, su bile još jače. Istraživanja drevnih nogu pokazala su da su žene, između 5.300 godina prije Krista i 100 godina poslije Krista, imale jače ruke od današnjih elitnih muških veslača.

Zaštitni sloj masti

Možda ga žene ne cijene, ali veći postotak tjelesne masti može vas štiti u mnogim situacijama.

Žene su bolje preživljavale gotovo svaki dio u povijesti, kaže profesor Steven Austad, međunarodni stručnjak za starenje. On kaže da žene koje su “kršnije” od muškaraca, najčešće nadžive muškarce za pet do šest godina.

Razlog tome može biti što imaju više tjelesnih masti od muškaraca – žene imaju oko 12 posto masti, u odnosnu na muškarce koji imaju tri – s debljim slojem dizajniranim kako bi njih i bebu ‘čuvao na toplom’.

Kada dođe do neke traume, poput automobilskog sudara, veličina je također na strani žena. Prosječni muškarac je viši, veći i širi od prosječne žene, što znači da ima više stanica koje su osjetljive na oštećenja – i njegov oporavak je sporiji.

Noge građene za trčanje

Muškarci su možda bolji u sprintanju, ali žene imaju bolju izdrživost u trčanju – posebno u “ultra-maratonima” dugim do 160 kilometara. Razlozi su brojni. Prvo, žene su lakše – što znači da vrše manji pritisak na nožne zglobove. Kraće noge se, također, često vide kao prednost jer “imaju” brži korak što omogućuje učinkovito korištenje elastične energije koja se proizvodi kada trčimo.

Žene također imaju veći omjer površine mase od muškaraca, tako da se toplina bolje raspršuje kroz tijelo – što znači da je manja mogućnost da će se pregrijati.

Treće, žene trčanjem generalno sagorijevaju veći postotak masti od muškaraca – oko 75 posto više. To znači da se njihova energija konstantno oslobađa dok će muškarci češće ‘udariti o zid’.

I četvrti je razlog da žene imaju bolji tempo. Istraživanje, koje je uključivalo analizu 1.8 milijuna rezultata maratona, zaključilo je da su žene bolje od muškaraca u zadržavanju konstantne brzine.

Zadržavanje hladne glave pod pritiskom

U situacijama s visokim pritiskom – poput natjecateljskih sportova – žene će češće ostati mirne.

Studija iz 2017. godine u kojoj se analiziralo preko osam tisuća muških i ženskih teniskih mečeva otkrila je da su muškarci češće pucali pod pritiskom.

Istraživači su otkrili da je pad u učinkovitosti kod žena bio 50 posto manji nego kod muškaraca, čak i kada su žene zapinjale u kritičnim stadijima meča.

Iako se muškarci i žene rijetko natječu jedno protiv drugoga, ove tvrdnje može opravdati i poznati “rat spolova” između teniskih igrača Billie Jean King i Bobby Riggsa 1973. godine. Nakon što je Riggs rekao da žena nikada ne bi mogla poraziti muškarca, King ga je “razbila” u tri seta zaredom.

Ista prednost primjenjuje se i na druge situacije u kojima smo pod velikim pritiskom, poput ispita – djevojčice su neprestano bolje od dječaka – i intervjuima za posao.

Oko za detalje

Iako muškarci imaju bolju prostornu svijest, za žene se smatra da su bolje u razlikovanju boja – stoga je možda bolje da ženi prepustite odabir boja za uređenje doma.

Žene mogu razlikovati suptilne razlike između nijansi poput ‘bijele’ i ‘off-bijele’, prema istraživanju sveučilišta City u New Yorku.

Moćna pluća

Studija mladih kanadskih sportašica iz 2017. otkrila je da žene brže procesiraju kisik od muškaraca i da ga brže apsorbiraju u krvotok.

Ova praksa – nazvana unos kisika – jedan je od načina izračunavanja aerobne sposobnosti. Istraživači koji su od sudionika tražili da hodaju po traci za trčanje, otkrili su da su žene udisale zrak 30 posto brže od muškaraca i da su njihovi mišići brže izlučivali kisik iz krvi.

Žene time dobivaju superiornije zdravlje pluća i srce, ali imaju i manju mogućnost da će se osjećati umorno nakon napornog treninga.

Multitasking

Žene koje imaju razvijeni multitasking bolje su u sportovima koji zahtijevaju koordinaciju i koncentraciju.

Žene su bolje u sportovima poput plivanja i onim sportovima koji uključuju reket, zahvaljujući dvostrukoj obradi u mozgu. Ako se muškarac i žena jednake visine i jednake razine mišića natječu jedan protiv drugog, studije pokazuju da bi žena pobijedila.

Hipokampus – dio mozga povezan s pamćenjem i emocijama – slične je veličine kod oba spola. No, žene imaju više veza s lijeva na desno preko dvije polovice, što im daje prednost u prikupljanju informacija i donošenju brzih odluka.

Žene se bolje nose s boli

Svaka žena koja je rodila svjesna je ove činjenice, ali prema istraživanju iz 2009. Sveučilišta Floride, žene imaju veću toleranciju boli.

Bolovi različito utječu na oba spola, ne samo u smislu kako i gdje ih osjećamo, neko i koliko brzo bol prolazi.

Stručnjaci se slažu da se žene brže oporavljaju od bolova, rjeđe traže pomoć i rjeđe će od muškaraca dopustiti da im kronična bol kontrolira život.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.