Tko je ukrao Uskrs na RTV Zenica?

Zenički Hrvati su i ove godine u svojim crkvama, kao i katolici diljem svijeta dočekali Uskrs, najveći katolički blagdan. Svečanim misnim slavljima u svih pet zeničkih župa slavljeno je Isusovo uskrsnuće.

No, tome nije bilo mjesta na gradskoj RTV Zenica, koja bi trebala biti u službi svih građana. Osim emitiranje uskrsne poruke vlč. Vladimira Pranjića u središnjoj informativnoj emisiji dana 20. travnja, piše Kockice.ba.

Zašto se ova televizija nije udostojila napraviti prilog, reportažu ili emitirati misno slavlje iz jedne od zeničkih župa ostaje nepoznanica, ali jasna je poruka katolicima i Hrvatim u Zenici u čijim je rukama ovaj medij.

Naime, prigodom nadolazećeg muslimanskog blagdana Bajrama, tijekom posta svakodnevno će se emitirati prigodni program.

Kako to da za jedne ima mjesta u programu, a za druge nema? Pitanje je koje treba postaviti javno, bez ustručavanja. No, postavlja se i pitanje zašto koordinacija hrvatskih i katoličkih institucija grada Zenice nije reagirala na takav odnos ovog medija.

No, ovo je dugogodišnja praksa ovog medija i time samo pokazuje koliko se neprofesionalnosti i nemara krije u samom kolektivu. Takav nemar neće se vidjeti tijekom Ramazana, tu se radi i ima medijskog prostora. Time se daaje jasna poruka da su Hrvati nepoželjni i da za njih nema mjesta, jer građani Zenice druge vjeroispovijesti ne pripadaju njihovim interesima.

Svijetla točka medijskog ozračja zeničkim Hrvatima je HMS Kockice

Dok televizija Zenica prešutno prelazi preko ovog blagdana dajući Hrvatima jasnu poruku, zenički Hrvati nisu zaboravljeni.

Prije šest godina u prostorijama Hrvatskog doma “Kralj Tomislav” osnovan je portal Kockice, jedini medij na hrvatskom jeziku u Zenici, koji je postao prepoznatljiv brend diljem svijeta i koji prenosi vijesti o životu zeničkih Hrvata. Naime, unatoč brojnom nepovjerenju portalu i pokušaju diskreditacije ovog medija, bez ijednog jednog zarađenog feninga vrijedna ekipa je pokazala da se unatoč svim opstrukcijama može raditi i pokazati istinska profesionalnost.

Naime, povodom Uskrsa ekipa portala Kockice je kroz niz članaka pripremala svoje vjerne pratitelje na, za katolike, najvažniji blagdan. Pored toga prije par mjeseci pokrenut je i internet radio postaja putem koje su se emitirale emisije o Uskrsu. I treći i najmlađi dio ovo obitelji internet televizija KOCKICE TV emitirala je polusatnu reportažu o pripravi za Uskrs u župi Crkvica, te emitirala prijenos mise uživo iz crkve Srca Isusova u Čajdrašu kojeg je pratilo uživo više od 2.000 ljudi.

Korak dalje u svojoj neprofesionalnosti, ali i očitoj diskiriminaciji prema svojim sugrađanima Hrvatima jeste i činjenica osnovne nepismenosti. Naime, u kratkoj čestici vlč. Vladimira Pranjića, ova televizija je istoimenog župnika oslovila titulom “fra”, iako je vlč. Pranjić dijecezanski svećenika, a ne član Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.