Tko će s kim u koalicije za izbore u Mostaru?

Vruće predizborno ljeto u Mostaru počelo je najavom potpisivanja sporazuma između SDP-a i Naše stranke o zajedničkom nastupu u ovom gradu, u kojem će lokalni izbori biti održani nakon 12 godina.

Inicijalnim sporazumom te dvije stranke, na izbore, koji bi trebali biti održani 20. prosinca, izaći će pod nazivom Bosanskohercegovački blok. Ovakva odluka dvije stranke građanske orijentacije nije dobro primljena kod stranaka tzv. probosanskog bloka, koji predvodi Stranka demokratske akcije.

Dvije stranke odlučile su zajedničkom platformom krenuti u izborni proces u ovom gradu. Ne pristaju biti dio koalicija s nacionalnim strankama koje Mostarom vladaju od posljednjih izbora, održanih davne 2008.

Nakon najave ove suradnje, od osoba bliskih probosanskom bloku, koji čine SDA, SBB, DF, SBiH i BPS, došlo je do ružnih riječi i optužbi da ovim sporazumom SDP i Naša stranka idu na ruku HDZ-u. Iz SDA danas, ipak, smiruju situaciju i pozivaju na jedinstvo, piše BHRT.

Za sudjelovanje na izborima u Mostaru prijavilo se 38 stranaka i devet nezavisnih kandidata

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora donijelo je Odluku o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a na lokalnim izborima 2020. godine. Odluka se posebno odnosi na sredine gdje je hrvatski narod izložen svojom brojnošću i mogućnosti preglasavanja. Stranački predstavnici unutar Hrvatskog narodnog sabora, uz zaključak za zajedničkim nastupom, posebno su istakli kako će se formiranje svih listi raditi uz dogovor. Izuzetak će biti u sredinama gdje su Hrvati većina, HNS će u tim sredinama ići s više kandidata i listi.

Prvi sastanak bloka probosanskih stranaka trebao bi biti održan sljedećih dana, dok iz HDZ-a kažu da će odluku o načinu izlaska na izbore donijeti sljedećeg tjedna. Izbornog pobjednika, tko god on bio, čekaju izazovi poput deponije Uborak, nefunkcionalnih kolektora, bespravne gradnje i brojnih drugih problema koji su se u godinama bezvlašća nagomilali u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.