Tko će (p)ostati dekan Filozofskog fakulteta – Juka ili Tomić?

Svega nekoliko dana ostalo je do zaključenja natječaja za izbor dekana na fakultetima Sveučilišta u Mostaru, a tajnovitost u ovim ustanovama, čini se, nikada nije bila na većoj razini. Ne samo da je praktično nemoguće doći do bilo kakvih službenih izjava o samom procesu i  potencijalnim kandidaturama, nitko ne želi ni davati bilo kakva objašnjenja o samom dokumentu koji je raspisan. A, ono što je ostala glavna nepoznanica jeste hoće li se dosadašnji dekani moći ponovno kandidirati za tu dužnost? Na svaki upit o tome, odgovor je bio identičan: ”Sve piše u natječaju!” Međutim, istina je da ne piše!  

”Za dekana može biti izabran nastavnik u akademskom zvanju redovitog ili izvanrednog profesora koji je u radnom odnosu s punim radnim vremenom na ustrojbenoj jedinici, ustanovi ili pridruženoj članici Sveučilišta i raspoređen na ustrojbenoj jedinici, ustanovi ili pridruženoj članici Sveučilišta na kojoj se bira za dekana.” Odredba je to koja stoji u natječaju koji je raspisan za članice ove visokoškolske institucije te koja apsolutno ništa ne govori o statusu dosadašnjih čelnika fakulteta. Međutim, logično je zaključiti da dekani koji zadovoljavaju gore navedeni kriteriji mogu podnijeti svoje prijave. Prema neslužbenim informacijama iz akademskih kuloara, oni koji su dosad sjedili na čelu jedne ustanove moći će to nastaviti, štoviše dosta njih su glavni favoriti natječaja.

Jedna takav primjer je i dugogodišnja dekanica Filozofskog fakulteta Slavica Juka. Ipak, prema onome što se može čuti u akademskim krugovima, i ona bi mogla imati barem jednu snažnu konkurenciju. I dok neki smatraju kako nema sumnje da će Juka zadržati svoju poziciju na ovom fakultetu, među zaposlenicima te ustanove se moglo čuti kako bi dekanica mogla imati ozbiljnu konkurenciju u profesoru Zoranu Tomiću koji ujedno obnaša i dužnost pomoćnika rektora za odnose s javnošću.

Iako kroz godine nije stekla simpatije među studentskom populacijom, opće je poznato da je Juka omiljena među svojim profesorima i asistentima, od kojih ima gotovo stopostotnu podršku. Kada znamo to te da dekana bira Znanstveno-nastavno vijeće fakulteta, koje je sastavljeno upravo od nastavnika, asistenata i studenata koje imenuje čelna osoba ustanove, onda predviđanja da će Juka postati nova-stara dekanica postaju još vjerojatnija.

Međutim, u neslužbenim razgovorima s nekoliko zaposlenika Filozofskog fakulteta o potencijalnom pobjedniku natječaja za dekana, odmah uz Juku svaki put bi se spomenulo i još jedno ime – Zoran Tomić. Ovaj stručnjak za odnose s javnošću i političko komuniciranje rodom iz Ljubuškog sigurno jeste jedna od najutjecajnijih osoba na Filozofskom, a iako je teško kazati koliku podršku Vijeća ima, jedno je sigurno: političke podrške, koja ovdje igra ogromnu ulogu, apsolutno ne manjka. Iako se nikada nije isticao kao službeni dužnosnik, u javnosti je poznato da je upravo Tomić glavni izborni strateg HDZ-a BiH te stoga sigurno nosi dio zasluge za rezultate ove stranke, koje je ista u protekla dva navrata proglasila uspjesima. Zato stoji i pitanje: hoće li ga politički moćnici koji ovdje potežu konce nagraditi dekanskom foteljom? S obzirom da je on alfa i omega odnosa s javnošću Sveučilišta, pokušali smo kontaktirati s njim kako bismo dobili neku službenu izjavu o natječaju, ali i kako bismo saznali njegove osobne ambicije, no uzaludno, jer je posljednjih dana s njim bilo nemoguće stupiti u kontakt.

Natječaj za izbor dekana se zaključuje za nekih tjedan dana, a u ovoj fazi još uvijek sve ostaje otvoreno. Iako je teško napraviti stopostotnu prognozu, čini se kao da na Filozofskom fakultetu neće biti nekakvih velikih iznenađenja. Sudeći po imenima koja se prva spominju među akademcima, sve upućuje na to da će nakon ovih izbora u dekanskoj fotelji ove ustanove sjediti ili Slavica Juka ili Zoran Tomić. No, službene rezultate ćemo ipak još neko vrijeme pričekati.

(Pogled.ba | Marin Vučina)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.