Tko će graditi tunel Prenj?

Još nije odlučeno tko će graditi tunel Prenj na Koridoru VC, čija se vrijednost procjenjuje na oko 800 milijuna maraka.

Na natječaj za izvođače radova prijavilo se osam kompanija. Dvije, jedna kineska i jedna turska firma, lažirale su dokumentaciju za prijavu na natječaj koji je objavljen u rujnu prošle godine te su ispale iz igre, piše avaz.ba.

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH i devetom najdužem cestovnom tunelu u Europi.

Planirano je da tunel Prenj bude dug oko 11 km. No, izbor izvođača radova već se itekako odužio budući da je početak gradnje bio planiran za proljeće ove godine.

Evaluacijski izvještaj poslan je EBRD-u na odobrenje i još se čeka odluka.

Tunel Prenj je tehnički najzahtjevniji i, sa stajališta struke, jedan od najkompleksnijih objekata u povijesti građevinarstva BiH. Prvi je tunel u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara.

Sat manje

Izgradnjom ovog tunela „Autocesta FBiH” od Mostara do Sarajeva uveliko će se skratiti putovanje. Poređenja radi, trenutna dužina puta preko M-17 iznosi 113 km, dok će izgradnjom autoceste iznositi 82 km.

Preciznije, vrijeme putovanja će se skratiti s dosadašnjih dva na nešto manje od sat vožnje, što u konačnici dovodi do skraćenja puta od 31 kilometar i uštede više od jednog sata vremena.

Strateški cilj

Tunel će biti dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i ključan je za povezivanje Mostara sa Sarajevom, odnosno jače unutrašnje povezivanje Bosne s Hercegovinom, što je i strateški cilj, odnosno kompletiranje izgradnje cijelog Koridora VC kroz Federaciju BiH.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Ne vidim nista pozitivno u povezivanju Mostara sa Sarajevom. Mostar treba povezati sa Splitom i Dubrovnikom a ne sa Sarajevom. Nadam se da ce se gradnja tunela oduziti na 20-30 godina i da ce do tada Sarajevo postati bar malo normalniji grad.

    • Neka ih jer turizam u Mostaru ce cvjetati. BiH aerodrom je glavni i turisti slijepi u Sarajevu a ako se poveze sa Splitom odose turisti na more brzinu putem Pa Nije Dobro za Mostar. Svak grabi Kako je bolje za grad koji je i Sad preplavljen turistima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.