Tjedan prevencije: Izaberi život i uradi PAPA test

Europski tjedan prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od strane Europske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma, i obilježava se krajem siječnja, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Informiranje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja i umiranja ženskog stanovništva.

Karcinom, što mu prethodi i koji su simptomi

Karcinom grlića maternice je zloćudna bolest koja se javlja kada dođe do promjena na ćelijama grlića maternice i one počnu nekontrolirano rasti. Obično je potrebno mnogo godina da se promijenjene ćelije razviju u rak, navode iz INZ-a.

Stadiji koji prethode karcinomu grlića maternice lako se liječe, no kako ne postoje vidljivi znakovi bolesti, oni se mogu otkriti samo ciljanim testom (PAPA test). Prema procjenama GLOBOCAN-a za 2020. godinu, karcinom grlića maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti i smrtnosti kod žena u Bosni i Hercegovini, odmah nakon raka dojke, kolorektuma i pluća.

Prema tim podacima, tijekom 2020. godine na području Bosne i Hercegovine 312 žena oboljelo je od karcinoma grlića maternice, a 153 umrlo od ove bolesti. Drugim riječima, u Bosni i Hercegovini svaki dan jedna žena dobije dijagnozu, a svaki će drugi dan jedna žena umrijeti od karcinoma grlića maternice.

Simptomi karcinoma grlića maternice nespecifični su i rijetki. Predstadij karcinoma grlića maternice ne pokazuje nikakve simptome, dok uznapredovale stadije najčešće prati nepravilno vaginalno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Pregled prije simptoma

Glavni uzrok nastanka karcinoma grlića maternice je Humani papilloma virus (HPV), koji je nađen kod 99,7 posto žena oboljelih od karcinoma grlića maternice.

Najčešće obolijevaju žene koje imaju genitalnu infekciju Humanim papiloma virusom (HPV), žene koje su seksualnu aktivnost započele u ranoj mladosti (prije 16. godine), žene koje imaju brojne seksualne partnere, žene koje su ranije liječene zbog CIN2 i CIN3, žene koje ne odlaze redovno na kontrole, žene koje dugotrajno uzimaju oralne kontraceptive, dugotrajno konzumiraju cigarete.

Zlatni standard u borbi protiv karcinoma grlića maternice je redovan, bezbolan ginekološki pregled tijekom kojeg se uzima bris s grlića maternice (PAPA test) te cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) za adolescentice. Sve žene, u dobi od 20 do 65 godine života trebaju ići na redovne preglede.

U početku pregled bi se trebao raditi jednom godišnje, a nakon dva uzastopna negativna Papa testa, tj. uredna nalaza, pregledi bi se trebali raditi svake tri godine.

Uradite pregled dok još nemate simptome, poručuju iz INZ.

Pregled se može uraditi besplatno u Vašem Domu zdravlja u Službi za reproduktivno zdravlje žena.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.