Tisuće župljana i hodočasnika na misi na Križevcu

Blagdan Uzvišenja svetog Križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje poslije Male Gospe.

Tako je danas sveta misa na Križevcu bila u 11 sati, a predslavio ju je pater Ike Mandurić pred tisućama župljana, stranih i domaćih hodočasnika, donosi Radiopostaja MIR Međugorje.

Od 1934. svake se godine u prvu nedjelju iza Male Gospe slavi sveta Misa na Križevcu. Te Svete jubilarne godine župljani su podigli križ na brdu Šipovcu iznad Međugorja i nakon blagoslova križa, 16. ožujka 1934. i brdo, odlukom župljana, mijenja ime u Križevac.

Premda je među živima danas tek poneki graditelj, u pamćenju župljana ostala je odlučnost, sloga i ljubav naših djedova i pradjedova glede toga velikog pothvata. Naime, trebalo je na leđima ili na magarcu iznijeti vreće cementa i pijeska, burila vode, dasku, željezo i sve ostalo potrebno za gradnju osam i pol metara visokoga betonskog križa.

Od odluke o gradnji do blagoslova križa proteklo je svega 55 dana. Križ nije podignut pa zaboravljen: već sljedeće godine sv. Misa na Križevcu slavi se 12. travnja, a prethodila joj je pokornička procesija od crkve do Križa. Te godine mjesni biskup fra Alojzije Mišić odredio je da se na Križevcu svake godine na blagdan Uzvišenja sv. Križa drži pučka Misa.

Vjernici na Križevac nisu išli samo tada. U svako doba godine, pogotovo u korizmi, majke i djevojke bosonoge su hodočastile pod Križ, što je posebice izraženo posljednjih desetljeća, piše medjugorje-info.com.

Do 1981. na Misu na Križevcu dolazili su uglavnom župljani i njihovi prijatelji i rodbina iz susjednih župa, a od te godine brdo je preplavljeno vjernicima, ne samo za Male Gospe.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Prava gozba za Vijerne ,blago onim koji su bili pozvani na gozbu ,bila je misa preko radijostanice mir međugorje.

  23
  1
 • Naravno.bog je velik.dodjite i ispovijedite se vi kojima je potrebno. I dičite se tada.vidjet ćete promjenu u svom životu.nista vas ne košta pokušajte.🙋‍♀️🙏🙏
  Bog s vama i budite veseli.

  24
 • Bogu hvala
  Vjernik će uvijek biti vjernik.njemu ništa ne može poljuljati vjeru. Ovima drugima moze. Al nedajte se kusnjama.ako ste i posrnuli-ustanite
  .molitva je najjače oružje.

  28
 • NEMA ČOVJEKA, ODNOSNO OSOBE KOJA U NEŠTO NE VJERUJE.
  NEMA I NE MOŽE NI BITI.SVI KOJI KAŽU DA SU ATEISTI I NE VJERUJU U BOGA-VJERUJU U NEŠTO DRUGO!
  ŠTO JE TO NEŠTO DRUGO, ZNAJU SAMO ONI ALI U NEŠTO MORAŠ VJEROVATI JER JE TO JEDNOSTAVNO USADJENO U ČOVJEKA I ON TU NIŠTA NE MOŽE SVE I KAD BI HTIO NEŠTO PROMIJENITI A NE MOŽE…

  4
  9
  • Možda ti misliš da se ne možeš promijeniti.i za tebe ima još šanse.. samo pokušaj..otidji ovaj tjedan na krizevac.nedaj se.bog dragi i gospa majka nek te štite od svakog zla.

   13
   2
 • kako je lijepo čitati ove komentare,vratimo se izvoru života Bogu i svijet će biti mjesto na kojem ćemo svi imati dostojanstvo,vjera u Boga koja se živi svakodnevno daje ljepotu i smisao na putu prema vječnosti,u Križu s Bogom je spas!

  14
 • Eeee kad bi svi bili svjesni da je Bog i danas prisutan medju nama….da drugi zivot zaista postoji, svi bi drugacije zivjeli i ponasali se, ovaj zivot ne bi isao u smijeru kojem ide. Nebi bilo tolikih iseljavanja,nezaposljavanja,nemorala,ne eticnosti…jer nije nas Bog predvidjeo badava tu gdje jesmo i gdje zivimo. To je nase prirodno staniste koje ce nas uvjek vuc ka povratku jer je to Bozija naum..
  Ali sreca , za takve je samo spas drugi zivot.
  I zato,hosana tebi Boze.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.