Tina Turner, Jay-Z i Kraftwerk izabrani u Rock and Roll Hall of Fame

Američka pjevačica Tina Turner i reper Jay-Z novi su odabranici za hram rock glazbe, a pridružuje im se njemačka skupina Kraftwerk, objavio je Rock and Roll Hall of Fame o svečanosti koja će se održati krajem listopada.

Kuća slavnih rock glazbe nije nikada bila rezervirana samo za rock nego se od prve promocije 1986. otvorila i za druge glazbene žanrove: soul, blues, R&B, folk, country, a zatim i za rap.

Danas 81-godišnja Tina Turner već je ušla u glazbeni panteon 1991., kao članica dua Ike & Tina Turner.

Ovaj put odabrana je kao solo umjetnica koja je bila sposobna preoblikovati svoj glazbeni izričaj sredinom osamdesetih, odabravši više pop stil, čime je stekla golem svjetski uspjeh.

Reper i producent iz Brooklyna Jay-Z već je dobio 23 Grammyja, priznanja za doprinose američkoj glazbenoj industriji.

Jedan je od rijetkih umjetnika koji je prošao nekoliko epoha rapa te još i danas, iako ima 51 godinu, ima što za reći.

Svečani ulazak održat će se 30. listopada u Clevelandu (Ohio). U žiriju je više od 1.200 osoba, stalnih članova, profesionalaca i povjesničara glazbe.

U 2021. godini u Kuću slavnih ulazi i njemačka skupina Kraftwerk, koju smatraju pionirom elektroničke glazbe, zatim The Go-Go’s, jedna od prvih rock skupina potpuno ženskog sastava koja je bila uspješna.

Kao i Tina Turner, drugi put ulazi i bivši gitarist Nirvane Dave Grohl, ovaj put sa skupinom Foo Fighters, utemeljenoj 1994., prenosi Hina.

Odabrani su i reper LL Cool J, pjevačica Carole King te soul pjevač i pjesnik Gil Scott-Heron.

Od 1995. Rock and Roll Hall of Fame ima stalno mjesto u Clevelandu, gradu izabranom zbog svojih rock korijena, ali i zbog toga što su gradske vlasti ponudile djelomice financirati gradnju zgrade.

(www.jabuka.tv | Foto: Getty Images)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.