TikTok troši ogromne svote novca zbog Europe

TikToku prijeti zabrana u cijeloj Europi, stoga popularna tvrtka troši velike količine novca kako bi to bilo spriječeno.

Kad je Grant Shaprss imenovan ministrom obrane Ujedinjenog Kraljevstva ovog mjeseca, jedno od prvih pitanja s kojima se suočio bilo je o njegovoj upotrebi društvenih medija. Shapps, bivši ministar energetike, bio je jedan od najplodnijih korisnika TikToka u britanskoj vladi, a vojne stručnjake i medije zanimalo je ima li tu aplikaciju na svom telefonu. Već je zabranjena na službenim uređajima u parlamentu. A Velika Britanija nije jedina zemlja koja je postala sve nervoznija zbog sigurnosnih rizika TikToka, prenosi Bajtbox.

Ove su godine jedna za drugom nacije zabranile TikTok na uređajima koje koriste vladino osoblje i izabrani dužnosnici. Navodeći neodređene “nacionalne sigurnosne rizike”, Europska komisija, Europska unija i Europski parlament uveli su zabranu službenih uređaja u ožujku. Parlament je kasnije pozvao države članice da učine isto.

Što je razlog takve opreznosti diljem Europe? Ono što je kvarilo TikTok tijekom njegovog postojanja: u vlasništvu je ByteDancea, koji je registriran na Kajmanskim otocima, ali čija je uprava smještena u Pekingu. Ta povezanost s Kinom i percipirani rizik — unatoč odbijanju predstavnika TikToka — da bi tvrtka morala pristati na zahtjeve kineske države da dijeli podatke s vladom Komunističke partije, potaknuli su strahove, prenosi Bajtbox.

Kako bi pokušao umiriti europske vlade, TikTok troši 1,2 milijarde eura (1,3 milijarde dolara) za izgradnju tri nova podatkovna centradva u Irskoj i jedan u Danskoj — što znači da će do kraja 2024. podaci korisnika u EU neće napustiti teritorij Unije. Podatkovni centri dio su šire inicijative koja uključuje otvaranje europskog “centra za transparentnost” koji će regulatori moći posjetiti kako bi saznali više o tome kako aplikacija funkcionira. TikTok je također imenovao vanjskog konzultanta, NCC Group sa sjedištem u Velikoj Britaniji, za pružanje neovisne procjene njihove kibernetičke sigurnosti.

Plan, koji TikTok naziva Project Clover, iznimno je skup i vrlo vidljiv pokušaj da se dokaže da platforma ne krši zakone EU-a o prijenosu podataka niti šalje osjetljive korisničke podatke u Kinu, prenosi Bajtbox.

Vjerujemo da je ovo doista prvi slučaj u industriji, kaže Theo Bertram, TikTokov potpredsjednik javne politike u Europi. Nitko drugi nije napravio ovako nešto.

Ali možda neće biti dovoljno. Sumnja u kinesku tehnologiju duboko je prisutna u nekim dijelovima EU-a i Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su visoki obavještajni dužnosnici upozorili na sve veću prijetnju Pekinga u kibernetičkom prostoru.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.