“Tihi početak”: Osnivač Amazona otkrio kako natjerati ljude da obave posao

Osnivač Amazona Jeff Bezos ima jednu malu taktiku tijekom prezentiranja i sastanaka, a koju za Inc. otkriva Justin Bariso. Tvrdi da to isto možete i sami primijeniti, a radi se o tome da prezentaciju počnete jednom neobičnom metodom – tišinom.

Iako bi, naime, bilo idealno da se svi unaprijed pripreme za sastanke i dođu s okvirnim planom, programom i pitanjima, to se zaista rijetko događa. Tada sastanci obično budu samo nabrajanje idućih zadataka i onoga “što bi još trebalo”, da bi sve završilo najavom idućega sastanka, no bez prave ili maksimalne produktivnosti. Iz tog razloga produktivni ljudi često znaju izbjegavati sastanke u širokom luku, jer znaju da će kasnije najbitnije stvari čuti ili dobiti preko maila i da je sjedenje na takvom sastanku gotovo čisti gubitak vremena.

Bezos zato pripremi i isprinta na nekoliko stranica najbitnije što sudionici sastanka moraju znati, a čitaju to na početku. Tih nekoliko minuta budu u tišini i svatko za sebe čita materijale. To im daje prostor i da razmisle o tome što je iduće bitno, što im nije jasno i kako mogu konkretno nešto obaviti i odlučiti odmah na tom sastanku.

Bitno je i da je ono što piše lijepo kategorizirano, te podebljano i podcrtano najbitnije kako bi sudionici i zaposlenici mogli zapamtiti i ‘obraditi’ sve što je ključno za dalje, prenosi Jutarnji list.

Bariso je napomenuo da je i sam Bezos koji je o metodi pričao u jednom intervjuu priznao da novim zaposlenicima to na početku bude neobično i ne razumiju odmah smisao “tihoga početka”, no da vrlo brzo shvate da im to daje prednost i povećava učinkovitost.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.