“Ti si IT”: Samo 25% žena u BiH zaposleno u IT sektoru

Povodom Međunarodnoga dana žena, djevojaka i djevojčica u znanosti, Nahlin klub mladih Tignum oganizirao je mini sajam “Prilike u IT industriji”.

Cilj sajma bio je upoznavanje srednjoškolaca u Sarajevskoj županiji s mogućnostima zapošljavanja u IT sektoru, javlja N1.

Porazna statistika

U IT sektoru u Bosni i Hercegovini zaposleno je samo 25 posto žena. Centar za edukaciju i istraživanje “NAHLA” pomno radi na promjeni ove brojke ciklusom radionica posebno kreiranih za djevojke u sektoru informacijskih tehnologija, u sklopu projekta “Ti si IT.”

“Prvobitna  je ideja da motiviramo više djevojaka da se uključe u ovaj sektor, a one koje su već u tom sektoru da još više osnažimo i ohrabimo te da budu kompetentnije na tržištu rada. Po mogućnosti i da krenu u poduzetništvo upravo s idejama iz IT-a”, rekla je Amina Šljivo Bećić, koordinatorica programa za mlade.

Na mini sajmu Cyber Subota, 18 djevojaka dobilo je certifikate za završetak edukacijskoga projekta “Ti si IT,” tijekom kojega su radile na komunikacijskim vještinama, timskom radu i učile o poduzetništvu.

“Prijavila sam se na ovu obuku zbog želje da povećam znanje što se tiče programiranja i prenošenja svoga znanja drugima. To je zapravo bio i cilj obuke, kako bi mogli privući više mladih djevojaka da upišu srodne fakultete i eventualno da se sutra bave ovim poslom”, izjavila je studentica Meliha Kurtagić.

Borba protiv stereotipa

Sektor informacijskih tehnologija je široko polje puno mogućnosti. Međutim, i u vremenima kada je teško doći do posla, stereotipi i predrasude sprječavaju žene u nastojanju da se obrazuju u ovom polju.

“Muški se igraju autićima, djevojke barbikama. Muški gledaju računare, djevojke rade nešto drugo. Međutim, to je samo stereotip. Nešto što uopće nije istina, niti bi trebalo biti istina i nešto protiv čega bi se mi djevojke trebale boriti”, smatra Meliha Kurtagić.

Osim nagradnoga fonda za najuspješnije u osnovama programiranja, jako zanimljiva prilika nudi se sarajevskim maturanticama. Otvorene su prijave za mentoring program, u kojem će imati šansu učiti od mladih progamerki i studentica tehničkih fakulteta te na ovaj način doprinijeti porastu broja žena zastupljenih u ovoj struci.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.