Testirali smo novi Dacia Duster

Ekipa portala Jabuka.tv testirala je novu Daciju Duster.

Dacia Duster je u prodaji od 2010. godine, od tada se prodalo nešto više od dva milijuna primjeraka. Druga generacija Dacije Duster je nakon nešto više od tri godine na tržištu dobila tretman ”zatezanja bora”. Izmjene se prvenstveno odnose na prednje i stražnje svjetlosne grupe te na novu masku i set naplataka.

Dizajn

Redizajn Dustera je s minimalnim izmjenama donio veliko osvježenje po pitanju izgleda samog automobila. Prvo što ćete primijetiti je da su s prednje i sa stražnje strane ugrađena svjetlosna tijela u LED tehnologiji.

Ona unutar sebe imaju upečatljivi Y oblik koji je usklađen s novim Sanderom i koji preuzima ulogu dnevnih svjetala. Također u tom sklopu su i pokazivači smjera koji su po prvi put na Dusteru u LED tehnologiji. S redizajnom je došla i mogućnost odabira nove boje automobila koja se zove Arizona-narančasta. Ostale boje dostupne na ovom modelu su: Iron-plava, Fusion-crvena, Ledeno-bijela, Highland-siva, Comete-siva te Biserno-crna.

Redizajnirane svjetlosne grupe i maska koje doprinose agresivnijem izgledu

Naprijed je i novi 3D dizajn maske koji odiše robusnijim i agresivnijim izgledom. Sama maska doprinosi aerodinamičnosti automobila što pomaže pri snižavanju potrošnje goriva. Na vratima prtljažnika dodan je i novi spojler koji osim što doprinosi samom izgledu automobila snižava i otpor zraka što opet rezultira snižavanjem potrošnje. S istom svrhom su redizajnirani i oblici naplataka koji kod ovog modela dolaze u veličinama od 16” i 17”.

Pogon

Daciu Duster je moguće kupiti u tri izvedenice benzinskog motora te jednoj dizelskoj. Dacia je zadržala mogućnost biranja modela sa sva četiri pogona i samo s prednjim pogonom. Benzinski modeli su 1.0 TCe s 91 konjskom snagom, 1.0 ECO-G sa 100ks (benzin i plin), 1.3 TCe sa 150ks Dizelski model je dobro provjereni 1.5 Blue dCi sa 115ks.

Prijenos na kotače se obavlja preko 6-stupanjskog mjenjača koji je iznimno precizan i ima poprilično kratak hod ručice mjenjača za svoju klasu. Automobil samostalno kombinira pogone što bi značilo da tijekom uobičajene vožnje automobil koristi samo prednji pogon te po potrebi aktivira i zadnji. Odabir pogona je moguće izvršiti i ručno uz pomoć kotačića koji se nalazi na konzoli između prednjih sjedala.

Oprema

Dacia je nekada slovila za automobil s oskudnom opremom. To se kroz zadnjih par godina uistinu promijenilo. Model koji smo imali na testu je krcat opremom te ne zaostaje posebno za automobilima iz više cjenovne klase.

Na upravljaču se nalaze tipke za tempomat, ograničenje brzine, putno računalo i glasovne naredbe

Sjedala su udobna s dobrim bočnim potporama i dobro pozicioniranim naslonom za glavu te imaju ugrađene grijače. Na upravljaču se nalaze tipke za kontroliranje putnog računala, davanje glasovnih naredbi, podešavanje tempomata i ograničavanje maksimalne brzine. S desne strane upravljača se nalazi poseban modul za kontroliranje multimedijskog sustava.

Zaslon multimedijskog sustava je upravo ono što dominira središnjim dijelom armaturne ploče. Veličine je 8“ i osjetljiv je na dodir. Moguće je birati između dvije vrste: Media Nav i Media Display. Modeli s pogonom na sva četiri kotača imaju i 4×4 monitor koji prikazuje kompas, nadmorsku visinu te nagib automobila.

Model na testu je imao i četiri kamere koje su smještene na prednjem i stražnjem dijelu automobila te u retrovizorima. Na taj način imate preglednost oko cijelog automobila što dobro dođe kod provlačenja na zahtjevnim terenima ili prilikom parkiranja u gradu.

Na multimedijski sustav je moguće povezati odnosno zrcaliti vaš pametni telefon. Ispod multimedijskog sustava se nalazi lijepo dizajnirana i praktična automatska klima koja će se pobrinuti da je temperatura u automobilu uvijek idealna.

Potrošnja goriva nije prelazila 6,5l/100km za vrijeme testiranja

Dacia je na ovom modelu posebno poradila na sigurnosti putnika u automobilu te drugih sudionika u prometu. Kao što smo ranije spomenuli, Duster je opremljen sustavom kamera iz više kutova i stražnjim parking senzorima.

Pored zračnih jastuka za vozača i suvozača, tu su sada i sigurnosne bočne zavjese. U retrovizorima se nalaze i senzori s upozorenjem na vozila u mrtvom kutu. Uz ABS imate i sustav aktivnog kočenja u nuždi te adaptivni tempomat.

Što se tiče same upravljivosti automobila, s njom smo bili više nego oduševljeni. Prilikom gradske i međugradske vožnje nismo imali onaj osjećaj lošije kontrole koji je tipičan za velik broj terenskih vozila. Duster je iznimno agilan u cestovnom prometu te ni po čemu nemate osjećaj da niste u klasičnom cestovnom automobilu. Odlično prolazi kroz zavoje bez pretjeranog naginjanja i dobro upija neravnine na asfaltu.

Preglednost iza automobila je nešto lošija zbog manjeg i visoko postavljenog stražnjeg prozora, no ugrađena stražnja kamera nadoknađuje izgubljeno. Stupnjevi prijenosa su jako kratki, pa tako prvi stupanj prijenosa skoro pa nećete koristiti tijekom svakodnevne gradske vožnje. To je dobra odlika prilikom vožnje po brdskim terenima, ali u gradu zahtjeva malo privikavanja.

Vozilo na test ustupa Guma-M.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.