Tesla opozvao oko 135.000 automobila – Jabuka.tv

Tesla opozvao oko 135.000 automobila

Tesla mora opozvati 134.951 automobil, a ova brojka uključuje kako Model S tako i Model X.

Razlog opoziva je središnji zaslon na dodir koji će se neizbježno pokvariti.

Zbog načina na koji su Tesla automobili dizajnirani kvar zaslona na dodir ima dalekosežne posljedice. Ako dođe do kvara zaslona vozač nije u mogućnosti koristiti kameru za vožnju u nazad, koja je u SAD-u propisana kao obavezna sigurnosna oprema, ali isto tako ni kontrolirati klimatizaciju u automobilu.

Manje vjerojatan, ali moguć, je i utjecaj na napredne značajke asistencije vozaču kao na primjer pomoć pri iznenadnom kočenju ili zadržavanju u traci. Zbog ovoga Američka agencija za sigurnost u prometu je zatražila od Tesle opoziv automobila, piše Jutarnji list.

Naime, čip koji je ugrađen u zaslon na dodir ima flash memoriju kapaciteta 8 GB, nakon što memorija dosegne maksimum ona se pokvari i to uzrokuje kvar zaslona.

Prema prosječnoj brzini punjenja podataka memorija se napuni u razdoblju između pet i šest godina vožnje, što je premalo za komponentu, koje prema Američkim zakonima, pruža sigurnost u vožnji. Automobili zahvaćeni ovim problemom su Modeli X proizvedeni između 2016. i 2018. godine, kao i Modeli S proizvedeni između 2012. i 2018. godine.

Iz Tesle su poručili da nisu upoznati ni s jednom ozljedom ili prometnom nesrećom koja je uključivala navedene modele Tesla automobila, a bila uzrokovana navedenim problemom. Isto tako su poručili da bilo kome tko je navedeni dio zamijenio o svom trošku taj trošak bit će nadoknađen.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.