Terzić: Sredstva za Koridor 5C osigurat će izvođač

Direktor „Autocesta FBiH” Adnan Terzić kazao je da je odlukom Doma naroda Parlamenta FBiH, na osnovu koje je, uz amandmane, na posljednjoj sjednici usvojen Prostorni plan FBiH, omogućeno pokretanje investicijskoga ciklusa u Federaciji, vrijednoga oko 950 milijuna eura.

On je pojasnio u razgovoru za “Dnevni avaz” da su konačno otklonjene i prepreke za projektiranje i izgradnju autoputa prema jugu zemlje, odnosno dionica autoputa Mostar sjever i Mostar jug.

”Sada nam preostaje da se izmijeni Zakon o trošarinama BiH, koji bi donio dodatnu stabilnost u financiranju izgradnje. Ali za neke dionice novac već postoji. Njihova gradnja ne ovisi od povećanja trošarina”, kaže Terzić.

Prema njegovim riječima, kada se govori o dionicama Mostar sjever i Mostar jug i izgradnji tunela Prenj ukupne dužine deset kilometara, vrijednost tih radova je oko 520 milijuna eura.

”Već imamo osigurano oko 400 milijuna eura za radove, što od europskih banaka što od određenih fondova, s tim da je ukupan investicijski ciklus 950 milijuna eura. I upravo su neke dionice bile uvjetovane usvajanjem Prostornoga plana”, ističe Terzić.

Terzić je ustanovio da je Vlada FBiH odlučila da se dionice autoputa grade novim načinom financiranja, a to je putem sredstava exim banaka.

”Radi se o sredstvima koje treba osigurati izvođač i ubrzati izgradnju kompletnoga Koridora 5C, a prije svega dviju specifičnih dionica oko Mostara i tunela Prenj. Znači, kada Vlada raspiše natječaj, onda će se javiti izvođači koji će sa sobom dovesti i banku i koja će financirati projekt putem kredita”, pojašnjava Terzić.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.