Telekomi više neće ubirati RTV pretplatu: Ugrožena održivost RTV servisa u BiH

Prva dozvola Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Javnom RTV servisu, koja propisuje da će u ime RTV servisa taksu ubirati telekom operateri u BiH, ističe 26. travnja, što bi ozbiljno moglo ugroziti održivost RTV sustava u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Šefik Džaferović (SDA) na ovotjednoj sjednici Doma postavio je pitanje što Ministarstvo prometa i komunikacija BiH planira učiniti da se to ne bi dogodilo.

Kako je Džaferović pojasnio u izjavi za Fenu postoje dva načina za rješenje tog pitanja od kojih je jedan da Odbor RTV sustava usuglasi i utvrdi novi način naplate RTV takse, inače prestaju važiti ovi ugovori, a drugi je da se u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona kojim bi se ovaj rok pomjerio za nekoliko mjeseci dok se to pitanje ne riješi.

”Ukoliko Odbor ne utvrdi novi sustav naplate RTV takse ili se rok ne produži, s 26. travnjem prestaje naplata RTV takse, a što bi bilo pogubno i vodilo bi u propast kompletan javni RTV sustav BiH i sve servise koji djeluju u okviru tog sustava”, stava je Džaferović.

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić je kazao da izvještaji Javnog RTV sustava pokazuju da nivo naplate RTV takse nikada nije bio niži kao u posljednjoj godini, što u dobroj mjeri dovodi u pitanje opstanak Javnog RTV sustava.

Pojasnio je kako je normativna regulativa u ovoj oblasti veoma složena i precizira što je čija nadležnost. Parlament BiH je zadužen za BHRT, dok su entiteti nadležni za RTVFBiH i RTRS.

”Bilo je mnogo onih koji su prema ovom pitanju imali prilično negativan odnos, a dio su političkog ambijenta u BiH dok je bilo i onih u ranijim sazivima parlamenta koji su pozivali na neplaćanje RTV takse što je u dobroj mjeri poljuljalo ugled Javnog RTV servisa”, kazao je Hadžić.

Ministar Hadžić je u odgovoru na pitanje Džaferovića pojasnio da Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i parlamentarna nadležna komisija može pokušati u najkraćem razdoblju predložiti zakonsko rješenje, ukoliko za to bude postojao politički konsenzus novog saziva Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, javni servisi u prošloj godini ostali su bez 2,9 milijuna KM zbog neefikasnog načina prikupljanja RTV pristojbe, a postoji i prijedlog da se taksa počne prikupljati putem računa za električnu energiju.

(Fena)

3 komentara

  • Zasto se ne zalazete za neku drugu firmu da opstane a da neradi vec se svezali TV-a ko pjan plota. Da rade opstali bi a ovako je sigurno da moraju ugasit firmu sad ili sutra to silovanje nevodi nicemu.

  • uništene su proizvodne firme i ništa možemo živit bez ove što je slala samo račun za pretplatu a nemožemo je ni gledati jedan namet manje

  • Šta će nam ta televizija kad je uopće ni ne gledamo!! Skratite program da oni ljudi koji vam je gledaju mogu samo vijesti pogledati i to je to! Ionako nemate drugog programa da nešto valja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.