Tek oprani ručnici ponekad zaudaraju: 5 trikova da se to više ne događa

Ako ručnici ne mirišu fino na deterdžent kad ih izvadiš iz stroja za pranje rublja, razlog je samo jedan: bakterije!

Premda je logično da pranje u stroju za pranje rublja očisti ručnike, zapravo u samoj perilici vremenom mogu nastati bakterije i gljivice – te one ostavljaju neugodan miris na ručnicima. Još jedan razlog: bakterije su već prije pranja bile na ručnicima – na primjer: ručnici su bili dugo vremena u košari za prljavo rublje. Tada običan deterdžent neće biti učinkovit protiv neugodnog mirisa.

Što pomaže kod smrdljivih ručnika

Sredstvo koje pomaže protiv neugodnog mirisa je soda bikarbona. Jednostavno dodajte žlicu soda bikarbone uobičajenom deterdžentu te perite ručnike na 60 ili više stupnjeva. Soda bikarbona će neutralizirati neugodne mirise.

Kako izbjeći neugodne mirise?

Nemojte uvijek koristiti ‘hladno pranje’. Najradije perete rublje na hladnom pranju jer želite štedjeti? To možete raditi s odjećom, ali s vremena na vrijeme trebate prati na 60 ili više stupnjeva kako biste ubili bakterije te kako bi se bolje isprao nataloženi sloj u stroju za pranje rublja – koji također može začepiti odvod. Zato je najbolje prati ručnike koji dobro podnose vrućinu na programu koji daje dodatnu porciju topline stroju.

Nemojte zatvarati stroj za pranje rublja

Nakon pranja nemojte zatvoriti bubanj na stroju. Ako zrak ne može cirkulirati, od ostatka vode nastaju gljivice u perilici.

Štedljivom programu pružite malo odmora

Uzorno je prati na štednom programu jer je to bolje za okoliš. Međutim, štedni program obično ne uspijeva na kraju pranja oprati još i stroj. Dugačko pranje neće štetiti s vremena na vrijeme kako bi se dobro isprale prljavština i bakterije.

Očistite filter perilice

Ako iz perilice rublja izlaze smrdljivi ručnici, moguće je da je začepljen filter, da su se u posudi za deterdžent stvorile gljivice ili da su ručnici predugo bili u košari za prljavo rublje, piše miss7.hr.

Pospremite isključivo suho rublje

Rublje još nije potpuno suho nakon pranja? Onda nema što tražiti u ormaru. Ručnike možeš složiti u ormar tek kad su potpuno suhi.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.