Tehnika zlatoveza sve popularnija u društvu, otvorena besplatna radionica u Mostaru

Novi turnus kreativne radionice “Zlatovez” koju već 17 godina vodi Šima Ivanković, započeo je u prostorijama crkve svete Barbare u Mostaru, s ciljem očuvanja kulturne baštine zlatoveza, tehnike koja sve više postaje popularnija u društvu i krasi zidove brojnih objekata.

Misija “FRAMOST – Poveznica baštine ljudi i prostora” organizator je radionice čije su rukotvorine, posebice zlatovez, raznošene svugdje po svijetu, a jedna od njih nalazi se i kod svetog Oca u Vatikanu.

Radionica je besplatna, mogu joj se priključiti osobe svih životnih dobi, a ovaj turnus okupio je petnaestak polaznika koji će se baviti sakralnim i motivima žive i mrtve prirode.

Radionica se organizira kako se ne bi zaboravila ta vrsta kulturne baštine. Zahvaljujući radionici zaboravljene tehnike se čuvaju i prenose dalje. Uči se sve o šivanju, vezenju, pletenju, modeliranju te o decoupage tehnici, ali najveća zadaća radionice je ponuditi svu pomoć oko tehnike zlatoveza – veza zlatnim nitima. Tehnika zlatovez postaje sve popularnija u društvu, kazao je Feni potpredsjednik Misije FRAMOST Marinko Jurić.

Dodao je kako je zanimljivost radionice to što su rukotvorine polaznika, posebice zlatovez raznošene svugdje po svijetu, a jedna od njih se nalazi kod Svetog Oca u Vatikanu.

Voditeljica radionice Šima Ivanković rekla je kako zlatovez radi više od dvadeset godina, a da je tu tehniku naučila od časnih sestara.

Tehnika zlatovez nije obično vezenje kao što su naše bake radile, već pružanje i isprepletanje niti zlatnim koncem. Rade se slike na hamer papiru i pliš tapeti, a može se raditi i na odjevnom predmetu, pojasnila je voditeljica.

Dosad je kroz radionicu prošlo oko 200 polaznika od pet do osamdeset godina, rekla je Ivanković, te istaknula kako je ponosna što svoje znanje može podijeliti s drugima.

Vesti zlatovez na jednoj radionici naučila je i Kristina Pehar koja danas sa Šimom organizira tečajeve.

Zlatovezom se aktivnom bavim punih petnaest godina. Na jednoj od radionica sam naučila vesti zlatovez, a sada zajedno s Šimom organiziram tečajeve, kazala je Pehar i dodala kako se, uz tehniku zlatoveza, na radionicama mogu naučiti i sve druge tehnike.

Na koncu svake radionice, u prostorijama crkve svete Barbare, organizira se izložba radova polaznika koja je humanitarnog karaktera. Prošle godine prikupljeni novac doniran je za liječenje Zare Sivčević.

Kreativna radionica zlatoveza jedanput godišnje organizira se i u Domu svetog Ante u Cimu i Domu svetog Franje u Ilićima.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.