Talijani pišu: Iz BiH tisuće katolika svake godine bježi zbog diskriminacije

Na talijanskoj stranici “Informazione cattolica” danas je objavljen tekst s naslovom “Iz Bosne i Hercegovine tisuće katolika svake godine bježi zbog diskriminacije”.

Oni su naveli da je i dalje aktualan alarm kardinala Vinka Puljića o katolicima koji bježe iz Bosne i Hercegovine zbog diskriminacije. Naveden je i podatak da do 10.000 katolika svake godine napusti Bosnu i Hercegovinu zbog državne diskriminacije nad pripadnicima ove vjere.

Kardinal je rekao da je neprekidno krvarenje naslijeđe rata u BiH od 1992 do 1995. godine.

Objasnio je da je “tijekom rata, većina katolika protjerana iz svojih domova i došlo je do velikog razaranja i pljačke koja je prisilila najmanje 250 tisuća vjernika, otprilike polovinu katolika u zemlji, da postanu ili žive kao izbjeglice”.

Prema podacima CIA World Factbook, u odnosu na 2006. godinu, Bosnu i Hercegovinu etnički čine 48 posto Bošnjaci (uglavnom muslimani), 37,1 posto Srbi (uglavnom pravoslavni kršćani), 14,3 posto Hrvati (uglavnom katolici) i 0,6 posto iz ostalih etničkih grupa. A upravo je 14 posto stanovništva, katolika, najviše progonjeno.

Nakon rata, ni izbjeglice ni prognani katolici nisu dobili političku ili financijsku podršku za povratak kućama, kazao je Puljić.

Osvrćući se na naslijeđe mirovnog sporazuma postignutog 1995. godine, kardinal je dodao: Daytonski sporazum nije proveden u praksi, a oni koji su najviše trpjeli bili su vjernici hrvatske katoličke manjine, jer je teže da brane temeljna prava.

Zbog toga katolici postupno napuštaju zemlju te su “zabrinuti su za budućnost svoje djece”, a mediji su “iskorišteni da bi otrovali atmosferu”.

Prema riječima kardinala Puljića, “katolička manjina živi među sredinom većine koju čine druge etničke skupine i ta se diskriminacija izražava u političkom i administrativnom smislu, a prije svega u pitanjima zapošljavanja”.

Sagledavajući stanje Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, postoji razlog da se ozbiljno zabrinemo za budućnost. Ako nema Hrvata, onda neće biti više katolika, jer je većina Hrvata katolika. Također je iz ovog razloga važno stvoriti situaciju jednakih prava, zaključio je kardinal Puljić.

Ali vjernicima ne nedostaje povjerenja i nade, a podupire ih i velika oaza mira koja je Međugorje, mala hrvatska enklava.

Crpimo nadu i snagu iz zajednice i molitve. Nedjeljna misa i naša hodočašća važan su izvor snage. Sada moramo izliječiti ratne rane, opraštajući se jedni drugima i radosno se povjeravajući Božjoj ljubavi, kazao je Puljić.

(www.jabuka.tv)

 


7 komentara

  • što ne napišu koliko ih ima u njemačkoj 22.000 ili italiji i drugim zemljama svijeta protjerano je četeri meliona hrvata od koga više ih ima u dijaspori nego u domovini a koliko imaju zastupnika tri a koliko manjina srbi tko je ugrožen u domovini hr. ugrožen je hrvatski narod sa domaćim judama na čelu koji nas prodaju za šaku škuda.

  • E moj Kardinale tebe napadaju i vrijedaju u Sarajevu a ne obicnog hrvata katolika. O cemu vise pricate i opet svaka odluka MZ, cinbenika u korist bosnjaka u Federaciji. Znaci MZ radi na nasem nestanku..,

  • Raditi se mora ,novo stado imate sa istoka je stiglo propovijedajte Radosnu Vijest donosite nadu o spasenju duša, među izgubljeno stado tuđe ,,koliko da košta.

  • Odvratne manipulacije. Katolike nisu otjerali Bošnjaci nego hrvatski političari. Ovo je prekopiran srpski obrazac laži, a Puljić se ponaša kao glavešine SPC.

    • Bošnje taće nisu oni ništa činili neljudski..samo braća u kratkim hlačama,,došli sa željom da se obuku kao vojska krade se od HVO-a ni mrtve ne štede prljavci bljak…

  • Samo da naglase u nas lovu, da smo mi katolici žrtve diskriminacije od vlasti tog naroda, udbaša koji se prestavljaju kao katolici, mrze sve što je Hrvatsko i vladaju godinama gradovima, općina a i državim

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.