Talijani o Zrinjskom: Ustaška ekipa za osvajanje Europe

Talijanska Gazzetta u ponedjeljak je objavila skandalozan tekst posvećen Zrinjskom pod nazivom “Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Europe”.

Novinar Lorenzo Topello Mostar čitateljima predstavlja kroz rat i rušenje Starog mosta, nakon čega se osvrnuo na europski put Plemića ističući kako na svom grbu “ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam”

U četvrtak sredinom kolovoza, glazba Europske lige zvonila je kroz zvučnike na stadionu u Kopavoguru, domu Breidablika na Islandu. Nasuprot njima je Zrinjski, momčad koja na svom grbu ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam. I to nikada nije tajila, s obzirom na to da je 1945. sudjelovala na prvenstvu ustaša (kolaboracionista Osovine) kao hrvatska krajnja desnica, navodi  tekstu autora Topella koji je podigao prašinu.

Nadalje, piše kako se “Zrinjski, izbrisan iz jugoslavenske lige gotovo pedeset godina od strane socijalističkog režima zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije od strane kluba i njegovih navijača vraća u život”, aludirajući na derbi protiv gradskog rivala Veleža iz 2011., nazivajući ga jednim od najopasnijih na svijetu.

Također, tvrdi kako se “hrvatski identitet Zrinjskog vidi i u sastavu momčadi” navodeći kako polovina igrača ima hrvatsko, druga polovina bh. državljanstvo, dok je samo jedan Srbin, ali prema njihovim riječima “zrinjskizirani” misleći na Jakovljevića koji sada već sedam godina živi u Mostaru.

Povodom toga oglasio se dopredsjednik kluba Amir Gross Kabiri.

HŠK Zrinjski Mostar proteklih je godina proveo značajne i rigorozne mjere kako bi naše tribine bile mjesto zajedništva i poštovanja. Naše navijače, momčad i zajednicu veže ljubav prema nogometu i pozitivnim vrijednostima koje on može utjeloviti u duhu europske zajednice i vrijednosti.

Nemamo tolerancije prema bilo kakvim pokušajima narušavanja ugleda Zrinjskog i to nećemo dopustiti. Iako priznajemo nesretne povijesne okolnosti, koje smo dosljedno osuđivali, klub je uložio velike napore kako bi naglasio da nemamo toleranciju prema antisemitizmu i rasizmu bilo koje vrste. Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima.

Mogu vas uvjeriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao Židov iz Države Izrael, da prošlost nikada neće biti zaboravljena. Dok se sjećamo prošlosti, koja se ne može izbrisati, fokusiramo se na promjenu sadašnjosti i budućnosti. Ključno je da mlade generacije odgajamo istinom i provjerenim činjenicama. Zato kao klub ulažemo mnoge resurse u ovaj aspekt, marljivo radeći prema budućnosti koja poštuje našu predanost jedinstvu, izvrsnosti i poštovanju, kazao je Kabiri.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

  • Koliko vidim jedini koji bruka naciju ovdje si ti, vrlo vjerojatno velika rvatno i jos veliki katolice. Poserem se na sred cela tebi i ostalim debilima koji se smatraju boljima od nekoga na temelju rasne, vjerske, nacionalne ili spolne opredijeljenosti. Vi ste sramota ovoga grada, vi ste oni zadnji jadni supci koji ste glasni jedino kad ste brojni, ustvari ste iskompleksirani mali misevi. Nikad nece predstavljati ovaj grad dok je normalnih i neopterecenih ljudi, nikad nece mrznja biti ono sto ce netko asocirati uz Siroki Brijeg dok je normalnih i neopterecenih ljudi. Pusti se sam niz septicku jamu, gnjido od ljudskog bica.

 • I tko nam to kaže? talijanska govna fašistička bez premca na ovim prostorima u drugom sv.ratu za vrime šugave KRALJEVINE SRBA, HRVATA I Slovenaca pod dinastijom svinjarske takozvane obitelji Karađorđevića koji su bili etnički romi..
  Ubili su za vrime drugog rata na desetine tisuća Hrvata u Dalmaciji, Istri, BOSNI I HERCEGOVINI..
  NAORUŽAVALI SU ČETNIČKU GAMAD DO ZUBA SVOJIM ORUŽJEM, PREBACIVALI IH U SVOJIM vozilima do hrvatskih i muslimanskih naselja di su četnici pod talijanskim fašistima činili brojne zločine nad Hrvatima i Muslimanima..
  POKOLJ NAD HRVATIMA I Muslimanima u RAMI POČINILI SU ISTI ČETNICI KOJE JE TALIJNSKA VOJNA , FAŠISTIČKA VOJSKA DOVELA na mjesto gdje su živjeli i HRVATI I Muslimani,
  NARODU SU REKLI DA OSTANE KOG KUĆE KAKO BI IH MOGLI ČETNICI LAKŠE POKLATI..
  ISTO TO SU NAPRAVILI I u Cetinskoj Krajini i u OMIŠU, Poljicama, Gatama .GDJE SU NA ISTI PODAO NAČIN DOVELI ČETNIKE KOJI SU POBILI NA TISUĆE HRVATSKIH LJUDI, ŽENA, DJECE, STARCA , UBIJALI SU SVE PO REDU.BEZ IZNIMKE..
  Držali su u Dalmaciji pola obale i zaleđa i na prostoru svoje okupacijske uprave imali su na desetine koncetracijskih logora u kojima su držali i ubijali uglavnom hrvatske domoljube iz Dalmacije.
  Režim NDH-a, na čelu s Pavelićem nije imao nikakve ovlasti nad područjima koje su okupirali talijanski fašisti jer su ti isti talijanski fašisti u Dalmaciji i Zaleđu,BiH -imali trostruko više vojnika nego je tada imala cijela vojska NDH-a..
  I onda se nepismeni HRVATI ČUDE, ZAŠTO SU BROJNI Hrvati Dalmacije išli u partizane..pa da mogu barem koliko toliko zaštitit vlastite obitelji jer NDH, NIJE NI MOGLA NITI JE SMJELA primirisati talijanskoj okupacijskoj zoni..
  Tolike su zločine počinili u Istri i Dalmaciji da nije nikakvo čudo što su ih istrijanski partizani/koji su se pojavili tek nakon pada Italije/pobili kao zečeve i pobacali u kraške jame diljem Istre..
  Nažalost, većina talijanskih ni srbijanskih koljača , fašista nikad nije odgovarala za brojne zločine na području koje su silom i uz potporu Srbije/Kraljevine Jugoslavije-okupirali.
  I ta talijanska govna , isto kao i jučer ova grčka govna govore nama HRVATIMA KAKO SMO NACISTI..
  o TEMPORA O MORES..NE OPROSTI IM BOŽE JER ZMIJE ZNAJU ŠTO ČINE..

  • Svaka čast za KOMENTAR BRAVO Jer samo istina otvara oči.A ove Talijanske laži pašu samo mrzitelj ima Hrvata.Čuj crvene kockice simbol ustaša.Bože moj koliko laži u ovom tekstu.Ali neka pati koga smeta Zrinjski je prvak BiH ne samo danas već odavno Pozdrav svim dobronamjernim ljudima u BiH.

 • Glupost. Ako se ijedan klub moze smatrati građanskim i predstavnikom građanske BiH po mjeri Zapada to je naš Mostarski, europski Zrinjski!
  Kako je ustaski kada publika klice i daje nauic ulice po omiljenom Bilbiji Srbinu?
  Koliko Srba igra, Bosnjaka? Pa potpredsjednik je Zidov i homoseksualac, na najjacu firmu je stavio dugine boje i omiljen je u gradu!
  Zrinjski je samo dobar primjer uspjesnog kluba i Soros bi se ponosio njime , nikakvi ustase to nisu ni bili.

 • Italija je otimala napadala tude zemlje Ustase su radi takvi ustale da brane ognjiste svoje jer nisu mogli trpit zulum i ugnjetavanje tudina vise pa italijana koji su bili Fasisti na celu s Musolinijem koji su bili okupatori na ovim prostirima.

 • za19:08
  pavelic prodo dalmaciju
  talijanima ustase bilisu talijanski njemacki saveznici zrinski je ustaski klub tose
  krije od javnosti

  • Dalmaciju nije prodao Pavelić već samo nastavio ondje gdje su dalmaciju ostavili Hrvati koji su srčjači u državu SHS koji su Srbi ubrzo pretvorili u kraljevinu SHS

 • za anonimno20:47
  tkoje potpiso rimski ugovor sa musolinijem
  toje pavelic italija more sa potpisom otet pola dalmacije sa istrom i otocima
  da nebi tite bravara i partizana nebi sad hrvaska postojala

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.