Talijani koji su pregledani u Mostaru nisu imali simptome koronavirusa

 Dvoje talijanskih državljana koji su u srijedu upućeni na preventivni pregled u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar nisu imali nikakve simptome zaraze koronavirusom i nastavili su svoje putovanje ka Sarajevu.

Tijekom srijede dvije 70-godišnje osobe upućene su s Graničnog prijelaza Bijača u našu kliniku pod sumnjom na koronavirusnu infekciju. Mi smo ih sustavno pregledali i utvrdili da nemaju nikakvih simptoma zaraze i oni su proslijeđeni dalje u Županiju Sarajevo gdje će provesti dva mjeseca kod svoje rodbine i tamo će se nastaviti praćenje i zdravstveni nadzor tih osoba, izjavio je prof. dr. sc. Jurica Arapović s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar za RDV.

Po njegovim riječima Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije trenutno ima evidentirano 16 osoba koje su zadnjih dana došle iz Italije i one se nalaze u samoizolaciji.

Preporuka je svim osoba koje se ovih dana vrate iz Italije da se svom liječniku ili epidemiologu jave telefonski, kako se ne bi opteretili kapaciteti zdravstvenih ustanova s obzirom da je aktualna epidemija gripe. Te osobe stavljaju se pod zdravstveni nadzor i samoizolaciju, uz ograničeno kretanje. To je preporuka Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Federacije BiH, kazao je Arapović.

Ponovio je kako za sada u Bosni i Hercegovini nema niti jednog registriranog slučaja zaraze koronavirusom te da nema nikakvog razloga za paniku.

Strah je na neki način razumljiv s obzirom da je koronoavirus udarna vijest u svim svjetskim medijima. Međutim, nema razloga za paniku, iako treba biti oprezan, poručio je doktor Arapović.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.