Svojoj zemlji donijela prvu olimpijsku medalju pa bogato nagrađena

Osvajačica prve olimpijske medalje u povijesti Turkmenistana, dizačica utega Polina Guryeva, kao nagradu od države dobila je stan, automobil i 50.000 dolara.

Guryeva (21), koja je osvojila srebrnu medalju u kategoriji do 59 kg na OI-ju u Tokiju, prvi je turkmenski sportaš kojem je to uspjelo.

Turkmenski strijelac Marat Niyazov također je osvojio srebro na OI-ju u Rimu 1960. ali je tada Turkmenistan bio dio Sovjetskog Saveza.

Svečanost organiziranu u subotu u Ašhabatu predvodio je nagrađivani turkmenski trener Serdar Berdymoukhamedov, sin predsjednika zemlje Gourbangoulyja Berdymoukhamedova, prenosi Hina.

Guryeva, koja je ruskog podrijetla, dobila je u ruke tri bijele lakirane kutije. U jednoj su bili ključevi trosobnog stana u glavnom gradu, u drugoj ključevi luksuznog Lexusa, a u trećoj ček na 50.000 dolara.

Turkmenistan, zemlja koja broji šest milijuna stanovnika i leži na bogatim nalazištima plina, neovisan je od 1991., kada se raspao Sovjetski Savez. Često je na udaru kritika boraca za prava čovjeka jer ga se smatra jednim od najgorih kršitelja građanskih prava, vjerskih i medijskih sloboda.

(www.jabuka.tv | Foto: EPA)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.