Svjetski mediji o novom Predsjedništvu BiH: “Ne slažu se od prvog dana”

Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović u utorak su položili zakletvu i preuzeli dužnost kao članovi Predsjedništva BiH.

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH odjeknula je i u svjetskim medijima. Tako Washington Post prenosi pisanje AP-a koji navodi da je neslaganje oko ključnih pitanja bilo vidljivo već prvog dana.

Naime, Komšić je inzistirao da BiH treba postati članica NATO-a, dok je Dodik iznio stajalište da BiH treba biti neutralna, prenosi Fokus.ba.

BiH traži članstvo u Europskoj uniji, ali rasprave političara o nebitnim stvarima usporile su put BiH ka europskoj zajednici. Od tri člana Predsjedništva BiH umjerene stavove jedino ima Komšić, dok je Dodik ranije čak zagovarao odcjepljenje RS-a od BiH. Nakon što je preuzeo dužnost člana Predsjedništva BiH, Dodik je pozvao na gašenje Ureda Visokog predstavnika u BiH, piše AP.

Reuters navodi da se već razvija rivalstvo među novim članovima Predsjedništva BiH.

Različiti stavovi novih članova Predsjedništva BiH gotovo će sigurno blokirati donošenje odluka u ovom tijelu koje je odgovorno za vođenje vanjske politike, piše ova agencija.

TRT navodi da je Dodik ušao u Predsjedništvo BiH iako zagovara podjelu zemlje.

On čak ne navija za reprezentaciju svoje zemlje, navodi ova televizija u svom prilogu.

O preuzimanju dužnosti novih članova Predsjedništva BiH pisali su i mediji u Srbiji i Hrvatskoj.

Mediji iz Hrvatske navode da se Dodik odmah posvađao s novinarkom iz ove zemlje.

Hrvatski Index piše da se Dodik već prvog dana svađao s novinarkom iz ove zemlje koja ga je pokušala prekinuti prilikom obraćanja.

Nemojte vi mene prekidati. Ja govorim i ako vam se ne sviđa, možete izaći. Vi ste agresivni i upadate u riječ. To vjerojatno ne možete napraviti u svojoj zemlji, kazao je Dodik novinarki.

Blic navodi da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić uputio čestitku Dodiku, navodeći da je uvjeren da će odlučnost ostati zaštitni znak njegovog liderstva i da će svojom nepokolebljivom voljom opravdati veliko povjerenje birača i radom doprinijeti napretku i blagostanju zemlje.

Vučić je čestitke uputio i Komšiću i Džaferoviću.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.