Svjetski je dan slobode medija

ŽZH
Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja.

Cilj obilježavanja je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Opće skupštine UNESCO-a iz 1991. godine.

Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promociji nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji.

Na listi indeksa medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF), BiH je s lanjskog 58. pala na 67 mjesto. Mediji u BiH posebno loše stoje po ekonomskim indikatorima, na 101. su mjestu, dok su po zakonodavnom okviru na relativno dobrom 35.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Koja smijurija…. LAŽ se promovira iz dana u dan…. ” pandemija” koje nema ali je ima uz pomoć GADLJIVIH, ODVRATNIH.. mainstream medija koji su u vlasništvu par ljudi… mediji proizvode krize, ratove, najavljuju nove krize i ratove…. služe proizvodnji STRAHA i ništa više…lažu i dezinformiraju svaki dan…prikrivaju ISTINU vidljivu s marsa, ti ” novinari” kreiraju svijet gdje će i njihova djeca biti ROBLJE. Sve to za sitnu lovu. ŽALOSNO I JADNO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.