Svjetski dan dijabetesa obilježen i na Tromeđi

Svjetski dan dijabetesa obilježen je na prigodan način u P.C. Mališić na Tromeđi u organizaciji udruge “Insula”.

Svi posjetitelji ovog prodajnog centra imali su priliku izmjeriti šećer u krvi te krvni tlak. U ovoj akciji sudjelovali su članovi udruge Insula, studenti farmacije i medicine sa Sveučilišta u Mostaru.

Život s dijabetesom je normalan život

Ana Šego, članica o udruge “Insula” zadovoljna je odazivom prolaznika. I sama je, kako kaže, dijabetičar već osam godina.

Prije osam godina sam to otkrila. Imam dijabetes tip 1 i inzulinski sam ovisna. To znači da moja gušterača ne proizvodi inzulin i zato moram stalno biti na terapiji, svakodnevno mjerim inzulin barem 5 puta dnevno, ističe Ana u razgovoru za portal Jabuka.tv dodajući kako je bitno paziti na prehranu.

Uobičajen je život s dijabetesom. I udruga “Insula” nastoji poboljšati uvjete. Naša županija je jedina koja nema besplatne trakice za dijabetičare. Imaju maloljetnici, ali mi iznad 18 godina to nemamo, dodala je.

Ivana Vasilj je studentica Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ističe kako se dijabetes lako otkriva, ali može prouzročiti mnoge druge komplikacije.

Dijabetes je sve češći kod mlađe populacije. Češće obolijevaju osobe s većom tjelesnom masom i koje se manje kreću. Osobe s dijabetesom danas normalno žive, dodala je Ivana napominjući kako je zadovoljna prolaznicima koji su se uvelike odazvali ovakvoj akciji.

Mjerenje glukoze, tj. šećera u krvi je jednostavan postupak. Imamo malu iglicu s kojom vas ubodemo u prst. Uzmemo malu dozu krvi. Onda imamo posebne trakice i uređaj pomoću čega očitamo vrijednost, dodao je Gojko Prusina, student medicine, ističući kako su normalne vrijednosti glukoze u krvi (bez prethodnog konzumiranja hrane), do 6.

Malo iznad 6, tj. već oko 7, 7.5 preporučuje se paziti na hranu, a sve iznad toga je dijabetes, dodaje Gojko ističući kako je pregled koji otkriva dijabetes jednostavan i bezbolan.

Pored Tromeđe, udruga “Insula” je slične aktivnosti organizirala u Čapljini i Mostaru.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.