Svjetska banka: U BiH sporo ide cijepljenje pa je ugrožen gospodarski rast

Gospodarski oporavak Bosne i Hercegovine nakon pandemije i dalje je neizvjestan, a predviđa se gospodarski rast od tek 2,8 posto, što je najlošiji rezultat u regiji, navodi se u posljednjem izvješću Svjetske banke.

Dosta toga se može i treba učiniti sada, da bi se smanjile osjetljivosti koje je kriza istakla, kao što su slabosti u zdravstvenom i obrazovnom sektoru i poslovnom okruženju. Sada je vrijeme da se radi ne samo na oporavku od krize već i na razvoju dugoročnih rješenja kojima će se izgraditi otpornija, inkluzivnija ekonomija nakon pandemije, kaže Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, prenosi Avaz.

U izvješću se preporučuje da BiH nastavi reformskim putem, odnosno u pravcu rješavanja dugo prisutnih pitanja, ukorijenjenih strukturalnih i institucionalnih problema.

Provođenje cijepljenja, uz rast povjerenja, potrošnje i trgovine, pomoći će da se održi zamah, ali zemlje moraju i dalje, s pažnjom, usmjeravati napore ka uvođenju i osnaživanju politika koje vode rastu, zaštiti zdravlja i jačanju ljudskog kapitala, kazala je Linda van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan.

Prema izvješću, javne politike u regiji trebaju ostati jasno fokusirane na borbu protiv pandemije, ograničavanje socijalnih utjecaja i poticanje oporavka.

Ekonomist Admir Čavalić za Avaz je kazao da se ovim izvješćem potvrđuju ranija predviđanja da će BiH ove godine rasti stopom ispod regionalnog prosjeka.

Nastavlja se puzajućim rastom, što stvara nezadovoljstvo među građanima BiH. Rast od 2,8 posto je prosjek Bosne i Hercegovine u normalnim vremenima. Oporavak treba biti izuzetan, i to na razini između 6 i 10 posto. U ovom trenutku izostaju reformski procesi koji trebaju pratiti ovakve krize, kazao je Čavalić.

Dodao je da, prije svega, misli na reformu zdravstvenog sektora, digitalnu transformaciju, investiranje u infrastrukturu.

Sve su to mogući pravci djelovanja vlasti s ciljem bržeg oporavka. U ovom trenutku vlade su fokusirane na stabilnost proračuna odnosno zaduživanje, kako kod domaćih tako i kod inozemnih kreditora. Moguće da će MMF pokrenuti ciklus reformi, ali već sada kasnimo s navedenim. Na kraju, bitno je navesti da se neizvjesnost potpunih procjena u okviru izvještaja, vjerojatno, odnosi na izuzetno sporu vakcinaciju u BiH. Cijepljenje je sada bitan element ekonomskog rasta, naglasio je Čavalić.

U izvješću se dodaje da je pandemija zaustavila desetljeća napretka u povećanju zarada i smanjenju siromaštva u svim zemljama u regiji, a tržišta rada na zapadnom Balkanu nadoknadila su tek polovicu gubitaka izazvanih pandemijom, ostavljajući veliki broj nezaposlenih i primoravajući mnoge da potpuno napuste tržište rada.

(www.jabuka.tv)10 komentara

  • Ma ja. Kad se svi roknemo imat ćemo dvi milje plaću… svjetska banka o čemu? O cijepljenju naravno. Stručnjaci za cijepljenje. Svjetski bankari… pa stvarno…

    • Ne budi glup, ako ne vidis povezanost izmedju izoliranosti od ostatka svijeta zbog dinamike cijepljenja i gospodarskih problema koje to prouzrokuje, prvi od njih evo turizam i stupanj osjecaja sigurnosti stranih turista u BiH, onda je to do tebe. Kako si ti pak povezao to strucnjaci za cijepljenje i bankari, to samo ti u svojoj glavi znas ocito.

    • To se zove “civilizacija”. No, hipotetski, postoji mogućnost izbjeći to. Pokrene se, naime, lokalna inicijativa za priznanjem nekog vida “rezervata”, poput domorodačkih plemena u Australiji, Južnoj Americi, ili gdje, i zaštiti se putem UNESCO-a pravo na očuvanje neke autohtone, domicilne tradicije, načina života, pravo na pripadajuće vjerske obrede i slično.

  • Ma da, mi ruku i lovu za vakcinu, vi nama vakcinu pa nesto love za oporavak koji nam btw nece ni trebati jer cemo morati nove vakcine uzimati zato sto cemo imati losiji imunitet na “nove sojeve” i tako u krug dok nas ne sredite do kraja

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.