Svima zdravstveno osiguranje, ukidaju se županijski zavodi?!

Radnici kojima nisu uplaćivani doprinosi i koji zbog toga nisu mogli ovjeriti zdravstvene knjižice i samim tim nisu imali zdravstveno osiguranje, to će moći uraditi ukoliko federalni Parlament usvoji zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju u FBiH čiji je nacrt jučer usvojila Vlada FBiH.

Brojne novosti uvode se ovim zakonom u oblast zdravstvenog osiguranja, a jedna od najzanimljivijih je ta što se ukidaju županijski zavodi zdravstvenog osiguranja.

Novac na jednom mjestu

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva u FBiH Zlatan Peršić pojašnjava kako se ne radi o ukidanju županijskih fondova, već o reorganizaciji. Po njegovim riječima, zakonom se predviđa uspostavljanje centralnog zavoda zdravstvenog osiguranja u koji bi se prikupljala sva sredstva, a županijski zavodi bi bili pretvoreni u županijske službe. O smanjivanju kadrova u županijskim fondovima nije bilo govora za sada, a poznato je kako bi se prikupljanjem novca na jedno mjesto županijskim fondovima uzelo iz nadležnosti raspolaganje novcem.

Ovim modelom alokacije sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja se potpuno i stvarno izjednačavaju prava osiguranika na cijelom teritoriju Federacije, što osim totalnog financijskog poravnanja novca per capita podrazumijeva i izjednačavanje rizika prema dobnoj strukturi neke regije.

Ova shema alokacije sredstava osigurava potpunu solidarnost cijelog teritorija Federacije na maksimalno mogući način, ali i stvarnu ujednačenost prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za sve osiguranike Federacije, kazali su iz Vlade.

Peršić pojašnjava kako se ovim zakonom olakšava umnogome osiguranicima jer se administracija i birokracija svode na minimum, tako da pacijent neće osjetiti brojne administrativne poteškoće kao do sada.

Radnici ne smiju trpjeti

Predloženi model podrazumijeva brojne benefite, uključujući razvoj novih mehanizama plaćanja zdravstvenih usluga koji će promovirati princip da ‘novac prati pacijenta”, čime će se postići pravednija raspodjela resursa prema zdravstvenim ustanovama. Ovo bi značilo da se pacijenti, bez obzira odakle dolazili, mogu s uputnicom liječnika liječiti u bilo kojoj ustanovi u Federaciji koja je specijalizirana za njihovu bolest.

Govoreći o osobama koje nisu bile u mogućnosti ovjeriti zdravstvene knjižice jer im poslodavci nisu uplaćivali doprinose, Peršić pojašnjava kako će se tim osobama nakon usvajanja zakona situacija olakšati.

Ako poslodavac ne uplaćuje doprinose, zaposlenik ostvaruje pravo na zaštitu, a dalje se od poslodavca raznim metodama traži da izmiri obveze, pojašnjava Peršić dodajući kako radnici ne smiju trpjeti ako poslodavci ne izmiruju obveze.

Odbijeni ”Boljitkovi” zakoni

Vlada FBiH na jučer održanoj sjednici odbila je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima koji je podnio Klub zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Vlada FBiH je ocijenila da bi realizacijom prijedloga navedenog zakona došlo do ugrožavanja fiskalne stabilnosti izvanproračunskih fondova.

Naime, ukidanje obveze plaćanja doprinosa u proizvodnom sektoru, uz obvezu uplate jedan posto doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje na neto iznos plaće do 1000 KM, uz istovremeno uvođenje plaćanja doprinosa na naknade koje nemaju karakter plaće za ostale djelatnosti, prouzrokovalo bi značajno smanjenje prihoda u fondovima, jer se, na predloženi način, oni ne bi mogli nadoknaditi. Procjene su da bi manjak prihoda bio oko 150,000.000 KM na godišnjoj razini u odnosu na sadašnju razinu prihoda.

Predložene izmjene zakona dovele bi do nejednakih uvjeta privređivanja, smatraju u Vladi. Pored ovoga, predloženim izmjenama zakona prouzrokovalo bi se dodatno opterećenje proračuna na svim razinama vlasti za oko 176,000.000 KM.

Vlada je odbila i ”Boljitkov” prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nepogoda, prvenstveno jer smatraju kako se naknada za zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda ne može izdvajati po istoj osnovi dva puta.

Nakon Vladinih odluka reagirali su i iz Narodne stranke Radom za boljitak. Kažu kako su ukidanje doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru ili uštede koje donose izmjene Ustava FBiH koje podrazumijevaju ukidanje županija itekako važnije stvari od tumačenja izjava pojedinaca u javnosti kojima se generira netrpeljivost među građanima. Osobna rješenja na kandidatskim listama ipak su manje bitna od onoga što zagovara ili provodi određeni subjekt, sudionik u političkom životu BiH. Građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na siromaštvo,  kažu iz ”Boljitka”. Naglašavaju kako inicijativa za ukidanje doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru donosi posao onima koji rade, veće plaće, jaču domaću proizvodnju, veće mirovine, kreditno sposobnije poslodavce i budućnost za mlade.

(Dnevni-list.ba)

4 komentara

  • Sve uzeše došo red i na Zavod, a što Federacija ne donese zakon da svi radnici imaju iste plaće u državnim ustanovana kao npr. u Sarajevu,to neće ali .A naši u Sa samo dižite ruke i ovi novi što su na listi vami ionako ne fali ničega.

  • odakle će se sada financirat prdonje u sarajevu su veće plate nego u nas u nas ima viška pa djele pozajmice i porodiljne naknade ovo je trebalo od davno napravit podržavam pošteniji su nego ovi domoljubisa petokrakom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.