Svima na proračunu veće plaće

Sindikat državnih službenika i namještenika i Vlada FBiH dogovorili su povećanje osnovice plaće sa 315 KM na 330 KM u 2019. godini.

Kako je za Klix.ba potvrdio predsjednik Sindikata državnih službenika Samir Kurtović, povećanje plaća će uslijediti nakon usvajanja proračunu za 2019. godinu.

Poslije osam godina umanjivanja plaća državnim službenicima i namještenicima, mi smo samo vratili osnovicu koja je bila prije osam godina na jednu primjerenu razinu, kazao je Kurtović.

Osnovica za obračun plaća državnim službenicima na razini FBiH u posljednjih osam godina je iznosila 315 KM. Za sljedeću godinu dogovorena je osnovica u iznosu od 330 KM.

Osnovica je trebala iznositi 346 KM. S obzirom na to da je u prethodnom periodu znatan broj državnih službenika otišao u mirovinu, proračunska stavka po pitanju plaća i naknada ostaje ista. Neće doći do povećanja proračuna za naše plaće, jer je smanjen broj državnih službenika, tako da su se stvorili uvjeti za povećanje od pet posto, naglašava Kurtović.

Tako će plaća biti povećana zaposlenima u sudskoj policiji, FUP-u, radnicima u Kazneno-popravnim zavodima, odnosno svima onima koji su na proračunu Federacije BiH, pa i samom premijeru, ministrima i zastupnicima u Parlamentu.

Parlamentarcima bi ovim dogovorom Vlade FBiH i Sindikata plaća trebala biti veća za 120 KM, ministrima za 140 KM, a premijeru FBiH za 150 KM.

Zakon o plaćama je precizirao tko točno ulazi u sustav. Mi se kao sindikat borimo za bolji status i položaj državnih službenika i namještenika. Ja ne znam hoće li ministri, premijer i parlamentarci prihvatiti povećanje plaće od pet posto ili će se odreći. Ipak, želim reći da postoje enormne razlike. Pa jedan načelnik općine u Sarajevu ima za 700-800 KM veću plaću nego premijer FBiH, mislim da to nije primjereno. Ali zakon je to dozvolio, jer sve zavisi od razine do razine. Ovo povećanje će izravno utjecati i na umirovljenike jer će se puniti proračunski fond za mirovine, a moguće je i povećanje mirovina, smatra Kurtović.

Planirano je da povećanje plaća stupi na snagu od 1. siječnja 2019. ukoliko se do tada usvoji proračun. Za vrijeme privremenog financiranja plaće se neće povećavati.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • U nas privatnika ima posla ali kao da se plaće moraju isplaćivat. Mi smo primali i obećavali posao to smo ispunili, o plaćama nikad nije bilo rječi.

  • A sta je sa penzijama,a penzioneri nek pocrkaju,dajte njima i treba im da sto više naprave problema u državi i da mogu sve sebi zgrabit

  • Samo pišete ..zdarije.Deset godina se ovima plaće nisu povećale ni marku.Čak su i smanjene u tom razdoblju pa ih sada vraćaju na ono što je nekad bilo.Istina Vam je da ljudi sa završenim ( pravim,ne ovim -“nikad nije kasno”) fakultetom imaju plaće 1200 KM.Sada će im biti cca 1250.E ako vam je to puno onda smo mi svi otišli u 3 p.m. Pa to vam je 750 Eura ,što na zapadu zaradi smetljar za tjedan dana. Čast smetljarima i svim ljudima bez obzira na posao i školsku spremu ,ali mislim da treba biti pošten i reći da je ovo sve jadno i loše.A cijene namirnica, režija i goriva skuplji nego na zapadu.TREBA DIĆI PLAĆU SVIMA i u državnom i privatnom sektoru za 50 % a ne ovako.Sve će otići a bome bi i ja da sam mlađi imalo.

  • NekA dabogda se najeli uvik vam malo bilo i na onom svitu,a nas male ko sisa nek je vama dobro umrit ce te I BOGU odgovarat sto ste mislili na svou g…icu,a staraje
    Poslovica KO JE JACI TAJ I TABACI

  • Glavno je da placa se poveca na postotak tako ovi koji imaju nek imaju jos vise kome je mala placa njemu i netreba oni su ionako naucili krpit kraj s krajem

  • U pravu si nije puno, ali još uz to imaju dodatak na djecu, regres, topli obrok, prijevoz…. i na kraju je to još toliko. Zašto se toliki gomilaju na državne jasle? Sve na plećima jadne proizvodnje i još se tamo ponašaju ko da su tu bogomdani i kao da nisu tu da bi služili narodu, nego narod njima! Sve dok plaća ovakvima bude veća nego u realnom sektoru, gomilat će se oni ko gamad. Sad bi ih još trebali i žaliti!? Moš mislit!

  • U ŽZH NEMA TOG BLAGOSLOVA,PROVJERITE ,SSS PA I VISA NEISPUNJAVA NIT ZA MIROVINU BOD A KAMOLI DA POVECAJU NA PROSIJECNU FEDERALNU PLAĆU,PROVJERITE ,UVJERITE SE DA NELAZEMO.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.