Svijetlo mjesto Hercegovine: Gospodarska slika Ljubuškoga se popravlja

NE KORISTITI

Gospodarska slika Ljubuškoga polako se popravlja. Bilježi se rast broja zaposlenih, a samo tijekom prošle godine otvoreno je stotinjak novih radnih mjesta. Osim turizma, zemljopisni položaj ove općine idealan je za razvoj poljoprivrede, vinogradarstva, ljekobilja, u što je posljednjih godina i usmjeren najveći broj investicija, piše Večernji list.

Poticaji, proizvodnja…

Općina Ljubuški do sada je pod koncesiju dodijelila više od 1200 hektara zemljišta. Samo za plantaže smilja dodijeljeno je 600 hektara zemljišta, a zahtjevi za dodjelu svakodnevno pristižu. Posao sa smiljem u Ljubuški je, osim domaćih, privukao i nekolicinu investitora iz susjednih općina koji su uložili ogromna sredstva u plantaže ove ljekovite biljke.

“Najviše zahtjeva je za zemljišta u Cernu, Bijači, Miletini, Zvirićima, a tu su ujedno i najviše površine zemljišta koje može biti dano pod koncesiju”, kazao je načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić. Općina Ljubuški je s praksom dodjele koncesije na poljoprivredno zemljište krenula još prije šest godina.

“U početku su to bili zahtjevi za dodjelu poljoprivrednoga zemljišta u svrhu podizanja tzv. trajnih nasada, vinove loze i maslina. Tu smo dali nekih 500 hektara na koncesiju”, kaže Barbarić.

Mladi krumpir iz Ljubuškoga također je jedan od proizvoda koji ima veliku perspektivu. Nedavno je u prostorijama Javne ustanove Razvojne agencije ZHŽ – HERAG u Poduzetničkom inkubatoru HiPod bio upriličen sastanak između proizvođača mladoga krumpira, članova PZ Plodovi zemlje iz Ljubuškoga te predstavnika nevladine organizacije CERD iz Banje Luke.

Organizator sastanka bio je zajednički program Europske unije i njemačke vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – EU ProLocal koji provodi GIZ. Cilj sastanka je na lokalno tržište plasirati jedinstveni domaći proizvod, mladi ljubuški krumpir, prepoznatljiv prema svojoj kvaliteti i vremenu dospijeća na tržište. Pod jedinstvenim brendom “Domestica”, koji je kreirao CERD Banja Luka, plan je da se prve količine ovoga proizvoda nađu na policama nekoliko supermarketa u BiH već u svibnju i lipnju ove godine.

Kako bi potpomogli proizvodnju mladoga krumpira, ali i ostalih poljoprivrednih kultura u općini Ljubuški, ali i cijeloj Zapdanohercegovačkoj županiji, Vlada ove županije drugu godinu zaredom poticaje za poljoprivrednu proizvodnju podijelila je već početkom godine.

Koridor 5C i napredak

“Isplatom poticaja za poljoprivrednu i animalnu proizvodnju početkom godine nastojimo maksimalno izići u susret našim proizvođačima i osigurati im sredstva onda kada su im najpotrebnija, odnosno u razdoblju kupnje sjemena, sadnica i ostaloga materijala potrebnoga za pripremu sadnje”, naveo je ovom prilikom ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević, prenosi Večernji list.

Uz spomenuto, općina Ljubuški posljednjih je godina zanimljiva investitorima iz drugih hercegovačkih općina, što su pokazali otvaranjem različitih tvornica i poslovnih objekata na području ove općine.

Gradnjom koridora 5C, zbog svoga zemljopisnoga položaja prostor ove općine postat će još zanimljiviji investitorima.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Hercegovina je raj ,ali ima na vlasti nezaineresirane politicare za narod .
  Narod je radisan i vrijedan kao i prije ,voce i povrce bi otkupili tek iducu godinu isplatili .
  A sada nema interesa ,nijedna duvanjska stanica nije u dobrom stanju ,ljudi sade ako hoce prodat moraju sami trazit kupce ,sipa ih ulovi i proglase svercerima i to malo oduzmu i kud onda?
  Jedino kao za smilje se organizirat i to je upitno?

 • Otvoreno stotinjak novih radnih mjesta a niste ni spomenuli širokobriješko poduzeće koje je krajem godine zaposlilo 50ak osoba iz Ljubuškog. Samo neka Ljubušaci žugaju na Široki

  • je prišli iz konzuma robota i planinića ostao isti broj uposleni na razini općine a to je 4000 a u širokom 7000 a isti broj stanovnika pa ti vidi kolika je gospodarska razlika . pomaže što jedan dio radi u vrgorcu i pločama pa se nekako uz poljoprivredu sastavi kraj s krajem a ima dosta i iseljavanja u njemačku po blagosovu kuća u zadnje 2 god.otišlo 1400 stanovnika.

 • Peijatelju ljubuskom je puno toga oteto od sb..od sjedista zupanije pa nadalje..i trebam ti se klanjat zbog 50 radnih mjesta..hah

 • ma koje poduzeće,,nazivaš poduzećem ustanovu gdjeje plaća 500 km,radni staž minimalac akotiga uplate,di u cjeloj godini imaš 4 slobodna dana,,to poduzeće

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.