Svijet u strahu: Napadne li Kim Jong-un Japan, Amerika bi mogla odgovoriti atomskom bombom

Sjeverna Koreja provela je danas šesti po redu, i najsnažniji do sada, nuklearni pokus, a njezin vođa Kim Jong-un, jedan od najmlađih šefova država na svijetu, uživa apsolutnu moć i raspolaže s razornim naoružanjem, uključujući i upravo testiranu hidrogensku bombu, javljaju svjetske agencije i ističu da je detoniranje H-bombe označilo dramatičnu eskalaciju napetosti između izolirane komunističke zemlje i SAD-a te njegovih saveznika.

“Testiranje je bilo savršeno uspješno”

Pjongjang je priopćio da je testiranje hidrogenske bombe, koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un, bilo “savršeno uspješno” i predstavlja “važan” korak u dovršavanju programa nuklearnog naoružanja. Ta je potvrda došla nakon što su međunarodne seizmičke agencije zabilježile umjetno izazvani potres u blizini već znane lokacije u Sjevernoj Koreji za provođenje nuklearnih pokusa.

Japanski i južnokorejski dužnosnici objavili su da je potres bio 10 puta snažniji od podrhtavanja tla zabilježenog nakon posljednjeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa prije godinu dana.

Južnokorejski predsjednik, Moon Jae-in, pozvao je na “najoštrije kažnjavanje” Sjeverne Koreje, uključujući i nove sankcije UN-a. Moon poziva na “sve diplomatske mjere, posebice sankcije Vijeća sigurnosti UN-a u cilju potpune izolacije Sjeverne Koreje”.

Predsjednikov savjetnik Chung Sui-yong potvrdio je da će Seul raspravljati o raspoređivanju “najmoćnijeg američkog naoružanja”, aludirajući možda i na taktičko nuklearno naoružanje koje je, s korejskog poluotoka, Washington povukao 1991.

Kina i Japan oštro osuđuju testiranje

Što se Japana tiče, Reuters javlja da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, H.R. McMaster, svom japanskom kolegi poručio da je Washington čvrst u namjeri da obrani Japan. Naime, prema sporazumu o savezništvu s Japanom, SAD se obvezao štititi Japan te ga je stavio pod svoj ‘nuklearni kišobran’, što znači da bi na svaki napad na Japan mogao odgovoriti i atomskim oružjem.

Osude zbog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa stižu s mnogih strana. Kina je “oštro osudila” taj čin i pozvala Pjongjang da “prestane pogoršavati situaciju potezima koji ne služe njegovim interesima”.

“Sjeverna Koreja zanemarila je sveopće protivljenje međunarodne zajednice i ponovo izvršila nuklearni pokus. Kineska vlada izražava svoje odlučno protivljenje i oštro osuđuje taj potez”, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija poziva na smirivanje situacije

Rusija je priopćila da novi sjevernokorejski nuklearni pokus “zaslužuje najoštriju osudu” i pozvala na smirivanje situacije.

“Ta posljednja demonstracija prezira Pjongjanga prema odredbama rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i normama međunarodnog prava zaslužuje najoštriju osudu”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Moskva je također istaknula da je “važno zadržati mir i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi urodile daljnjom eskalacijom”.

Macron: Treba nam brza i odlučna reakcija

Francuski predsjednik, Emmanuel Macron, kazao je da bi međunarodna zajednica, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a, trebala brzo i odlučno reagirati na sjevernokorejski nuklearni pokus, što predstavlja kršenje međunarodnog prava.

“Međunarodna zajednica se prema toj novoj provokaciji mora postaviti vrlo čvrsto kako bi se Sjevernu Koreju bezuvjetno vratilo na put dijaloga i krenulo prema potpunom, provjerljivom i nepovratnom ukidanju njezinog nuklearnog i balističkog programa”, kazao je Macron.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da se radi o činu koji je “vrijedan žaljenja” te da je pokus izveden s “punim prezirom prema opetovanim zahtjevima međunarodne zajednice”.

Norveška je pozvala na snažan odgovor međunarodne zajednice, upozorivši da bi “ovakvo nuklearno naoružanje, ukoliko ga se rasporedi, imalo katastrofalne posljedice”.

“Stoga međunarodna zajednica mora snažno odgovoriti”, kazao je ministar vanjskih poslova Borge Brende. Smatra, međutim, da i dalje treba tražiti “diplomatsko rješenje” jer je Sjeverna Koreja “siromašna zemlja s raširenom pothranjenošću”.

“Mislim da bi mladi vođa u Pjongjangu možda bio zadovoljan ekonomskim ili političkim rješenjima”, ocijenio je Brende.

Švedska: Testiranje dovodi u opasnost međunarodni mir

Švedska, trenutna članica Vijeća sigurnosti UN-a, ocijenila je da se ovim najnovijim sjevernokorejskim nuklearnim pokusom “stanje pogoršalo” jer dodatno “dovodi u opasnost međunarodni mir i stabilnost”. Ministrica vanjskih poslova također je dodala da je uloga Vijeća sigurnosti “važna”.

Njezin prethodnik, Carl Bildt, je na Twitteru napisao da je time “kriza sa Sjevernom Korejom ušla u značajno opasniju fazu jer predstavlja veliku provokaciju za Kinu i SAD”.

Kim Jong-un je do sada pokazao da se uopće ne obazire na upozorenja i pozive međunarodne zajednice, a potpuno ignorira ekonomske sankcije, kao uostalom i prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa mogućim vojnim udarima, ističe AFP. Nakon što je krajem prosinca 2011. naslijedio svog oca Kim Jong-ila, imao je nekih 20-ak godina (njegov točan datum rođenja nije poznat) i iako su ga stručnjaci ocijenili ranjivim, bez iskustva i podložnog manipulaciji od strane iskusnije “stare garde”, ubrzo se pokazao kao vrlo nesmiljen i učinkovit u gušenju bilo kakvih disonantnih tonova.

AFP podsjeća da je 2013. smaknuo svog vrlo utjecajnog ujaka Jang Song-thaeka zbog navodne izdaje. Također se vjeruje da stoji iza spektakularnog atentata na svog polubrata Kim Jong-nama u veljači u Maleziji. Nakon smaknuća ujaka proveo je čistku i riješio se nekoliko najviših državnih dužnosnika, a potom je 2016. zasjeo na čelo Povjerenstva za državne poslove i stekao apsolutnu vlast.

Jednako tako je pokazao da je u stanju odmaknuti se od Kine, jedinog saveznika Pjongjanga koji ima težinu i važnost. Uostalom, još uvijek nije posjetio svog susjeda kako bi se sastao s predsjednikom Xi Jinpingom.

Kim Jong-un je sin treće supruge njegovog oca, Ko Yong-hi, korejske plesačice rođene u Japanu koja je 2004. preminula od raka. Školovao se dijelom u Švicarskoj, a profesori i đaci ga se sjećaju kao plahog dječaka koji je volio skijanje i filmove Jean-Claudea Van Damma.

U intervjuu za Washington Post, njegova tetka Ko Yong-suk, koja je prebjegla 1998., opisala ga je kao kolerika koji nije imao nikakvog strpljenja niti tolerancije prema ikome.

 

(Hina)

2 komentara

  • Bit će pravo čudo ako ovaj Trump završi mandat do kraja. Sve su prilike da će otići u ovoj ili idućoj godini.. Mislim, da je on samo marioneta koja izvršava nečije druge ciljeve. Ne bi bilo nimalo dobro da bude taj koji bi pokrenuo nuklerarni rat u današnjem svijetu. AKo prihvati tu igru, svijet više nikada ne će biti isti, a on bi ostao crnim slovima upisan u povijest kao osoba koji je pokrenulo zlo, koje se več jednom pokazalo u svoj svojoj zloj, rušilačkoj slici i prilici.
    Neka mu dragi Bog prosvitli pamet ,da zna izabrati pravu odluku pružiti ruku pomirenja onima koji i sami grcaju u ozračju straha, neizvjesnosti i uvijek punog i napetog oružja.

Komentiraj: