Švicarska svake godine u kanalizacijama izgubi više od 43 kilograma zlata

Švicarski znanstvenici otkrili su kako svake godine u kanalizacijama u ovoj zemlji propadne više od 43 kilograma zlata, u vrijednosti blizu 1,8 milijuna dolara.

Prema izvještaju švicarskog Federalnog instituta za vodne znanosti i tehnologiju, zlato se navodno gubi u mulju i otpadu koji prolazi kroz kanalizacije državnih postrojenja za tretman otpada.

U prosjeku, blizu 70 posto svjetskog zlata prolazi kroz švicarske rafinerije.

Naučnici su izjavili kako koncentracije zlata pronađene u otpadnoj vodi ne predstavljaju rizik za životnu sredinu, a ponovna eksploatacija tog zlata ne bi bila isplativa u većem dijelu zemlje, javlja Klix.ba.

Međutim, postoji nekoliko gradova u kojima bi se moglo vaditi zlato iz kanalizacije.

Na primjer, u gradu Ticino koji ima bogatu rafineriju, koncentracije plemenitog metala u otpadnim vodama bile bi dovoljno visoke da opravdaju sredstva koja bi morala biti uložena u eksploataciju.

Pored zlata, u mulju je pronađeno i blizu 3.000 kilograma srebra te drugih metala poput tantala i germanija koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru.

Ova istraživanja provedena su na 64 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švicarske. Ujedno, ovo su prva sistematska istraživanja otpadnih voda koja su provedena u švicarskim gradovima.

Vlasti u Švicarskoj još nisu odlučile šta će uraditi sa zlatom u kanalizacijama, ali sigurno je kako neće dozvoliti da propada ovaj skupocjeni plemeniti metal.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.