Švicarska jedanaest puta bogatija od svjetskoga prosjeka

Ni u jednoj drugoj zemlji u svijetu ljudi nisu tako bogati kao u Švicarskoj. Trenutno, svaki odrasli Švicarski državljanin ima prosječno 561,900 dolara (524,600 eura) imovine.

Nakon toga slijede građani Australije (376.000 dolara), Sjedinjenih Američkih Država (345.000 dolara) i Norveške (312.000 dolara).

To proizilazi iz  izvješća o globalnom bogatstvu (Global Wealth Report), koji je načinio Credit Suisse Research Institut, prenosi list “Neue Zürcher Zeitung”.

Prema ovom izvješću, od financijske krize 2008. godine privatna imovina odraslih Švicaraca, izražena u dolarima, porasla je za 5,3 posto godišnje. Istodobno, globalno bogatstvo poraslo je za samo 2,1 posto godišnje u istom razdoblju.

Aprecijacija franka u odnosu na dolar glavni je razlog za porast imovine u Švicarskoj. Izraženo u švicarskim francima, bogatstvo Švicaraca povećano je za “samo” 4,1 posto.

Rast globalne imovine izražen u lokalnim valutama od 2008. godine iznosio je 3,7 posto godišnje.

To znači da su bogati Švicarci dobro profitirali od financijske krize, kao i da imaju koristi od oporavka tržišta kapitala.

Švicarci su uložili u prosjeku 55 posto svoje aktive u financije, u dionice ili u obveznice. To je više nego u mnogim drugim zemljama.

Trenutno je imovina pojedinaca u Švicarskoj narasla na 3,5 trilijuna dolara, što je 1,4 posto globalnoga privatnoga bogatstva. Međutim, Švicarska čini samo 0,1 posto svjetske populacije.

“Švicarci su jedanaest puta bogatiji od svjetskoga prosjeka”, kazala je Lucia Waldner, voditeljica Credit Suisse Research Institutea.  “Švicarska je neosporni lider bogatog svijeta” – ističe ona.

Autori studije očekuju da će se prosječna imovina Švicaraca do 2020. godine povećati na 606.000 dolara, prenosi Indikator.ba.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.