SVIBANJSKA SJEĆANJA: Predstavljena knjiga dr. sc. Ive Lučića

U sklopu programa „Svibanjska sjećanja 2013.“ u kinu Borak u Širokom Brijegu predstavljena je knjiga „Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine” autora dr. sc. Ivice (Ive) Lučića višeg znanstvenog suradnika na Hrvatskom institutu za povijest.

„Ova knjiga se uklapa u manifestaciju ‘Svibanjska sjećanja’ jer govori o nedavnoj povijesti, a autor događaje prije 90-ih godina prošlog stoljeća uzročno-posljedično povezuje s događajima nakon 90-ih godina“, rekao je prvi predstavljač knjige Zdenko Ćosić predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke naglasivši da je knjiga autora Ive Lučića razlikuje od mnogih knjiga koje su ranije pisane na navedenu temu u konceptu, ali i pristupu.

„Kao povjesničar sam svjestan da Domovinskog rata nebi bilo da nije bilo svega onoga što se događalo od 1945. do 90-ih godina.  Stoga je knjiga izvanredno važna utoliko što otvara ono što se odigralo kao uvod u rat. A važna je i iz razloga da se prošlost prepusti samom sebi, snagom argumenata“, rekao je prof. dr. sc. Mladen Ančić jedan od recezenata knjige „Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine”.

Ančić je istaknuo da je knjigu pratio u svim fazama od njenog nastanka do izlaska iz tiska.  „Široki Brijeg je 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća pripala uloga odnosno mjesta ideoloških i političkih neprijatelja, da bi žarište 80-ih godina bilo prebačeno na Duvno iz razloga jer je fra Jozo Zovko nakon izlaska iz zatvora, nakon poznatih međugorskih događanja, bio prebačen u župu Bukovica Općina Duvno“, rekao je između ostalog prigodom predstavljanja autor knjige dr. sc. Ivo Lučić. „Devedesete godine prošlog stoljeća samo su nastavak i posljedica osamdesetih i svih ranijih godina, a njihovi glavni protagonisti i sudionici formirani su u osamdesetima i ranije“ stoji u predgovoru knjige „Uzroci rata: Bosna i Hercegovina od 1980. do 1992. godine” autora dr. sc. Ive Lučića.

Knjiga je pisana u tri dijela dva povijesna i jedan mitologijski i na 520 stranica. Predstavljanje knjige svojim nastupom su upotpunile učenice širokobriješke osnovne glazbene škole Ivana Primorac, Maja Nakić i Barbara Bubalo, a program je vodio Marinko Karačić.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.