Sveučilište u Mostaru uvodi elektroničke upise

Sveučilište u Mostaru (SUM) ulazi u digitalnu eru upisa sa svojom najnovijom odlukom o uvođenju elektroničkih upisa za nadolazeću akademsku 2023./2024. godinu.

Elektronički upisi olakšat će proces upisa na Sveučilište, a osim niza prednosti, ovaj sustav pružit će veću učinkovitost, smanjiti birokratski teret i omogućiti pristupnicima da se prijave iz udobnosti svog doma, a isto tako, novi postupak pridonijet će boljoj organizaciji i planiranju za Sveučilište, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Sustav e-upisi razvijen je u skladu s najnovijim tehnološkim standardima, a omogućuje studentima da jednostavno pregledaju dostupne studijske programe, odaberu željeni program, podnesu i prate status svoje prijave.

Prijave za razredbeni postupak i upis počinju 19. lipnja i traju do 7. srpnja, nakon toga datuma ustrojbene jedinice provest će evaluaciju prijava i razredbeni postupak od 3. do 15. srpnja, a oni studenti koji se upišu na željeni studijski program, do početka nove akademske godine morat će donijeti svoju originalu dokumentaciju.

Jedna od ključnih prednosti elektroničkoga upisa na Sveučilištu u Mostaru je integracija sa sustavom eduID.

Srednjoškolci koji već koriste eduID imat će posebnu prednost jer sve informacije koje su već unesene u matične knjige automatski će biti prenesene u sustav za upis na Sveučilištu, a to znači da će upis na fakultete biti izravan, uz korištenje postojećega eduID.

Elektronički upisi obavljat će se putem mrežne stranice upisi.sum.ba, koja je dio sveobuhvatnoga Informacijskog sustava Sveučilišta, što znači da će budući studenti imati pristup svim potrebnim informacijama i uputama za upis na jednom mjestu.

Ova mrežna stranica dizajnirana je tako da je jednostavna za korištenje, s jasnim koracima za proces upisa. Nakon što pristupnici otvore stranicu, pružene su im detaljne upute o tome kako se elektronički upisati, uključujući i kako uplatiti školarinu.

Budućim studentima se savjetuje da redovito provjeravaju navedenu mrežnu stranicu za najnovije informacije i ažuriranja vezana za proces upisa.

Ova digitalna platforma ne samo da će učiniti proces upisa jednostavnijim i bržim za studente nego će i smanjiti potrebu za fizičkim dolaskom na Sveučilište, što je posebno korisno za one koji ne žive u neposrednoj blizini.

Osim toga, ova će inovacija pridonijeti smanjenju papirologije, čime se pridonosi održivosti i digitalizaciji procesa na SUM-u.

Uz e-upise, Sveučilište u Mostaru pridružuje se drugim sveučilištima u Europi koja već koriste slične online platforme za prijavu i upis studenata.

Ova inicijativa ne samo da će poboljšati upisne procese nego će, također, pomoći u stvaranju modernijeg, učinkovitijeg i održivijeg sustava visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Samo vi uplatite semestar da rektoru ima za gela. U dobra stara vremena od današnjih studenata ni 20 % ne bi moglo pristupiti vakultetu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.