Sveučilište u Mostaru: Projekt u suradnji s Hyundaijem

Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave svečano je otvoren na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru u okviru projekta “Unaprjeđenje sveučilišnoga obrazovanja iz oblasti automobilske mehatronike”.

Dizajniranje novoga društva

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić kazao je da današnja postignuća otvaraju novu perspektivu i postignuća kako na Fakultetu tako i na Sveučilištu.

“Sudjelovat ćemo u svim projektima koji doprinose dizajniranju novog društva, društva perspektive i bolje budućnosti”, istaknuo je rektor Tomić.

Dodao je kako je ovo veliki dan za perspektivu studenata i znanje, koje, smatra, mora biti konkurentno ne samo u BiH već i šire, prenosi Večernji list BiH.

“Imajući u vidu ciljeve, među kojima su poboljšanje Sveučilišta, obrazovanje studenata, uvođenje redovitih kolegija iz područja mehatronike, motornih vozila, suradnja s gospodarstvom te dizajniranje koraka za realizaciju tih ciljeva, potvrdili smo sposobnost i opredijeljenost za novim postignućima i rezultatima. Današnji dan i suradnja obrazovanja, gospodarstva i javne vlasti, jedan je od izazova Sveučilišta u Mostaru i jedno je od naših najvažnijih opredjeljenja. Naše Sveučilište sudjelovat će u svim projektima koji doprinose dizajniranju novoga društva, društva perspektive i bolje budućnosti”, istaknuo je rektor Tomić.

Najavio je i da će Sveučilište u Mostaru 30. studenoga ove godine organizirati i svoj prvi gospodarski forum. Cilj je projekta kvalitetno obrazovanje i usavršavanje budućih inženjera te razmjena iskustava između fakulteta i brojnih međunarodnih stručnjaka i tvrtki iz automobilske industrije.

U projektu je sudjelovala i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, čiji je predsjednik Nevenko Herceg istaknuo kako je projekt rezultat sinergije između visokoobrazovnih institucija, prijatelja iz Njemačke, županijske vlasti i privatnoga sektora.

“To daje rezultat koji će najviše osjetiti naši mladi ljudi – studenti, ali i također uspjeh od kojega će imati koristi i naše gospodarstvo.”

Pomoći obrazovanju

Dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike prof. dr. Željko Stojkić naglasio je da će studenti moći praktično koristiti novu tehnologiju te rastaviti motor i vidjeti kako on radi.

“Iskreno se nadam da će ovaj projekt pomoći kvaliteti i obrazovanju naših studenata, a kao rezultat toga naši studenti su na natjecanju formula postigli dosta visoke rezultate. Projekt je nastao u suradnji s Hyundaijem, poznatim proizvođačem automobila i njihovim predstavništvom u Njemačkoj i njemačkoj fondaciji GIZ koja na ovim prostorima podupire te projekte”, istaknuo je dekan Stojkić.

Projekt potpisuju Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH iz Njemačke, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (njemačka vladina razvojna organizacija) i Mašinski fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić”, pod pokroviteljstvom DeveloPPP.de, programa njemačkoga Saveznoga ministarstva za gospodarsku suradnju.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.