Sveučilište u Mostaru: Jačanje povezanosti s gospodarstvom treba biti glavni cilj

U Rektoratu Sveučilišta u Mostaru održan je sastanak vodstva Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. Zoranom Tomićem s Karl-Heinz Jachom, predstavnikom GIZ-a – razvojne agencije Njemačke vlade.

Cilj sastanka bio je poboljšanje suradnje Sveučilišta s agencijom GIZ i uspostava bolje povezanosti s gospodarskim sektorom. Na sastanku su također aktivno sudjelovali prof. dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, prof. dr. Željko Stojkić, dekan FSR-a i Ante Begić iz Ministarstva gospodarstva ŽZH.

Ovom prigodom rektor prof. dr. Zoran Tomić istaknuo je nove ciljeve Sveučilišta u Mostaru: snažan okret prema gospodarstvu i projektima, integracija i internacionalizacija koja će biti usmjerena prema međunarodnoj suradnji i otvaranju interdisciplinarnih studija.

Dekan Fakulteta strojarstva i računarstva prof. dr. Željko Stojkić kazao je kako uspješna suradnja s GIZ-om na Sveučilištu već traje kroz tri projekta koji se izvode na FSR-u, a to su GIZ BerDiz, Hyundai projekt i projekt tvornice za učenje.

GIZ je prisutan u BiH dugi niz godina u četiri sektora: metalna industrija, prerada drveta, poljoprivreda i turizam koji se odnosi na područje Hercegovine. Karl-Heinz Jach, predstavnik GIZ-a, podsjetio je kako je suradnja temeljena na Triple Helix principu, koja označava blisku suradnju akademske zajednice, gospodarstva i politike, recept za opći uspjeh Sveučilišta u Mostaru i njegova okruženja.

Cilj GIZ-a je pomoći u stvaranju Hercegovine kao nositelja inovativnosti regije, te će s tim u svezi raditi intenzivno na povezivanju Sveučilišta s gospodarstvom. Prof. dr. Nevenko Herceg kazao je kako je obrazovanje na vrhu ljestvice prioriteta Vlade kojoj je on na čelu. Također, naglasio je kako će Vlada HNŽ-a biti potpora Sveučilištu u Mostaru kao strateški partner za izgradnju kvalitetnije životne sredine.

Mogućnosti koje suradnja s GIZ-om pruža jednoj visokoškolskoj instituciji su brojne, primjerice financiranje projekata koji promiču stručnu studentsku praksu i stjecanje novih znanja i kompetencija, potpora inovativnosti, opremanje tehničkih laboratorija, transfer znanja i tehnologija, i slično. Sastanak je završio porukom kako je Sveučilište u Mostaru spremno na “teški rad koji vodi prema ispunjenju društvene misije, a to je učiniti društvo i okruženje boljim, tolerantnijim i poželjnijim za život”, priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.