Sveti Nikola razveselio najmlađe u Širokom Brijegu

Gradski odbor Mladeži HDZ BiH Široki Brijeg u srijedu 6. prosinca, na blagdan svetoga Nikole, je oragnizirao sada već tradicionalnu, “Božićnu priču u Širokom Brijegu”.

Događaj se održao na Trgu širokobrijeških žrtava. Program je započeo postavljanjem božićnih jaslica. U središte grada stigao je sveti Nikola s puno darova i razveselio mnoga dječja lica. Djeca su sa velikim nestrpljenjem iščekivala kad će doći i što će donijeti, a bilo je tu slatkiša i igračaka. Smijeha i veselja nije nedostajalo.

U društvu roditelja, baka i djedova, brojni su mališani imali priliku pozdraviti i slikati se s najdražim dječjim svecem. Mališani su mu prišapnuli da su u proteklih godinu dana bili dobri, slušali roditelje, bake i djedove kao i tete u vrtiću i da su čizmice redovno čiste.

Podsjetimo, Sveti Nikola rođen je 255. godine u Patari na poluotoku Male Azije, gdje je služio kao biskup, a postao je svećenik jer je želio širiti dobrotu. Rođen je u imućnoj obitelji, te je već kao dijete činio dobra djela i darivao siromašne.

Jedna od legendi govori da je sveti Nikola propalom plemiću pomogao nakon što je izgubio sav imetak te nije imao miraza za udaju svoje tri kćeri i to tako što mu je krišom po noći ubacivao zlatnike kroz dimnjak, a oni su padali ravno u čarape koje su se sušile na ognjištu. Iz te se priče razvila legenda o Djedu Božićnjaku koji darove donosi kroz dimnjak.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.