Svemirska tehnologija za rano otkrivanje raka

Rano otkrivanje raka znači i veće šanse za izliječenje i višu kvalitetu života. No tehnologija kojom se rak otkriva nije uvijek dovoljno precizna da ga otkrije u ranom stadiju.

Zbog toga su se liječnici okrenuli svemirskoj tehnologiji kako bi im pomogla u otkrivanju raka što ranije.

Europska svemirska agencija ESA i Svemirska agencija Velike Britanije udružile su snage i uložile 1,2 milijuna eura kako bi se razvio rendgen temeljen na svemirskoj tehnologiji.

Naime, postojeći rendgenski uređaji nisu dovoljno precizni da prikažu najmanje promjene na kostima i tkivu. S druge strane, svemirske letjelice poput onih koje sudjeluju u misiji XMM-Newton, koriste rendgenske zrake za promatranje zvijezda i stvaraju veoma jasne slike.

Zato znanstvenici žele takve svemirske rendgenske uređaje smanjiti, učiniti prijenosnima i povezati ih satelitima kako bi ih mogli koristiti i liječnici opće prakse u svojim ordinacijama, piše Zimo.co.

Veliki potencijal svemirske tehnologije nije samo u istraživanju svemira. Najveći se utjecaj može vidjeti upravo ovdje na Zemlji. Od 5G do borbe protiv klimatskih promjena, istaknuo je britanski ministar znanosti Chris Skidmore.

Posao razvoja svemirskog rendgena za zemaljsku upotrebu povjeren je britanskoj tvrtki Adaptix koja će surađivati s ESA-om.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

  • Ne vjerujem da će farmaceutska industrija dopustiti ikome da masovno liječi rak mimo njihovih “lijekova”. Propadale bi im milijarde eura svake godine jer kemoterapija je najskuplja za kupiti.
    Slabo ikoga zanima zdravlje običnih ljudi, njih samo zanima profit dioničara i menadžera

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.