“Svećenik mi ne želi krstiti sina zbog njegovog imena”

YouTuberica Ivana Blažoti Mijoč požalila se na društvenim mrežama na svećenika koji ne želi krstiti njenog sina Lennoxa.

Ono kad ti svećenik ne želi krstiti dijete njegovim imenom jer nije u kalendaru. Da čujem najzanimljivije prijedloge iz katoličkog kalendara da šokiramo svećenika, napisala je.

Ipak, priznala je da se samo šali i da neće šokirati svećenika.

Vjerojatno ćemo krstiti tamo gdje je svećenik malo moderniji, ovo je samo za zabavu, napisala je pored ankete o potencijalnom imenu bebe.

Fanovi su joj predložili da sina preimenuje u Juda, Ivan Luka, Kunigunda ili Mason.

Ako se uz civilno ime djetetu želi dodjeliti i krsno ime – kod dogovora o krštenju treba to naglasiti. Tu mogućnost ne preporučamo zbog eventualnih kasnijih problema oko imena jer i krsno ime se upisuje u maticu krštenih i uvijek se piše kod izdavanja svakog dokumenta. Najbolje je da se spominje samo ime koje dijete ima zapisano u rodnom listu i izvodu iz matične knjige jer je to jedino valjano za civilno – pravno područje i krsno ime može stvarati poteškoće, objasnili su iz Župe svetog Nikole Biskupa iz zagrebačkog Stenjevca.

Kod podjeljivanja krštenja kršteniku se daje njegovo ime. Spada na roditelje da odaberu ime koje žele da se dadne njihovu djetetu. Može to biti ime nekog sveca i blaženika, ili narodno ime, ali treba paziti, a to je dužnost roditelja, kumova i posebno župnika, odnosno krstitelja, da se ne daju imena koja su strana kršćanskom osjećaju (kan. 855), piše portal vjeraidjela.com.

Ivana je krajem listopada snimila svoj porođaj. Tijekom priprema za porođaj, CTG-a i praćenja trudova snimao ju je suprug Dražen, a iz konačnog videa izostavili su eksplicitan sadržaj. Gledatelji su mogli čuti trenutak u kojem je njihov sin Lennox stigao na svijet, odnosno upute sestara i njegov prvi plač, piše Index.hr.

(www.jabuka.tv) 47 komentara

  • Ja bih zabranila zakonom da se djeci daju imena poput Ivan, Ivana, Iva, Ivo, Ivano…….jer ih je toliko, da mi se više povraća kada ih čujem . Mislim da u ŽZH ne postoji kuća u kojoj nema barem jedno od tih imena, a ne-rijetko i više njih, kao da roditelji ne znaju da postoje i druga imena! E meni je npr. to retardirano, uz dužno poštovanje!!! Tako da meni ova strana imena dođu kao osvježenje!

  • Ni mene nisu htjeli krstiti zbog imena, pa mi je mama dala krsno po jednom rimskom caru.. TITO, odmah su me krstili čim je to predložila, samo moraš izabrati pravo.

 • Pa krsti ga neđe drugo. Za tebe ni nije naša crkva. Na kraju krajeva koga to briga? Kome je nečiji porod interesantan? Šta bi bilo da rađaju same u šumi u drvima ko naše babe? Proglasile bi se superženama, boginjama, čudima….fuj ove instagramuše isfrustrirane…truju prostor…

  • Glupačo, i ne treba ti krstiti dijete s takvim imenom. Odnosno, ako će ga krstiti plati (minimalno) 10.000 eura. Isti bih propis uveo za sve koji daju strana imena djeci, radnjama, tvrtkama. Eto, sada su nasljednivci Todorićeva Agrokora (također glupo ime) dali novo kjoš gluplje ime – FORTENOVA. Njima bih za registraciju takvoga imena naplatio najmanje 50 milijuna eura.

 • E nije lako ni svećenicima s cim se sve moraju suočiti,bitno da mama sve snima i dijeli po društvenim mrežama.Tugo moja!!

 • Ovo je bas stalo do krstenja i vjere pas pobozna neka zenskica. Da sam ja svecenik a ovako cudo od zene dojde sa jos cudnijim imenom ne znam sto bi ucinio vec se sazalio nad onim tko mora lijegat i budit se pored ovakvog retarda.

  • Pa kad mogu svaki dan pred oltarom gledati tolike lažne vjernike, lopovčine, kurv.tine, tračare, spletkaroše, kriminalce i ostale, zašto nebi i nju?

 • Glupačo, i ne treba ti krstiti dijete s takvim imenom. Odnosno, ako će ga krstiti plati (minimalno) 10.000 eura. Isti bih propis uveo za sve koji daju strana imena djeci, radnjama, tvrtkama. Eto, sada su nasljednivci Todorićeva Agrokora (također glupo ime) dali novo kjoš gluplje ime – FORTENOVA. Njima bih za registraciju takvoga imena naplatio najmanje 50 milijuna eura.

  • Kao ti važan pa ćeš određivati ko će kakvo ime dati svome ditetu?! Prvi je Todorić dao “rvacka” imena svojoj djeci, pa eto u šta se to pretvori. Fratri su sebi uzeli previše za prava da određuju i ono što ne spada pod njihovu ingereciju, kao da su tu da narod služi njima, a ne obrnuto. Sve lažni moralisti, fuj!

 • Svak ima pravo Dat svom djetetu ime koje želi al netreba tuđe podcjenjivati kao ova gospođa veoma nisko i nekulturno

  • O čemu pričate? O imenu Lennox, ili …? Ovdje su se svi okomili na to ime! Zašto? Nije kršćansko, katoličko, šta li već? Ovaj naš kraj je leglo predrasuda i iskrivljenih slika stvarnosti, da je to strašno! Nismo ni svjesni da smo mi ovdje čudni! I ne čude me bake i djedovi, koji imaju predrasude, ali me fasciniraju relativno mlade osobe koje se isčuđuju imenima poput Lennox i sl. Trebali bismo ipak u 21.stoljeću biti na većem nivou razumijevanja i tolerancije, nego što su to bile naše prabake i pradjedovi! Mislim da ovdje ljudi nisu ni svjesni svoje nesvjesti. Toliko od mene!

 • Lennox sine, odnesi krmenjin da loču!!! Lennox Ćavar, Kožul, Kolobarić, Zelenika, Kopilaš…..niđe veze..baš ne sliči…Eto ja sam svjesna svoje NESVJESTI i baš sam zaostala…Mi baš olako prihvaćamo ove gluposti sa zapada, a naših dobrih stvari i običaja se prelako odričemo. Ali neka nam, zato smo tu di smo….biće i gore

  • Lennox Mijoc bas skladno zvuci. I nemaju bas svi ambicije davati “krmenjima da locu”, …. Eto ljepse zvuci” Branimire, odnesi krmenjima da locu..”
   I gospodjo…vi i jeste na zapadu, ali divljem! Imate jako “skucenu” percepciju o tome sto je dobro a sto lose!

 • Draga moja, mlada si ti još i zelena. Nema niko ambicije bacat krmenjin ali ima potrebe….da nam Bog da svima rokću oko kuće. Bolje bi nam svima bilo nego da se trujemo po ovim mesarama svim i svačim.
  ..i tu sam, na zapadu općine, a ako će mi takvi percepciju o dobrom i lošem otkrivat…hmmm…baš se ne veselim…

  • Jao, prvo kaze da nema ambicije, da ima potrebe, pa onda…da nam bogda svima rokcu….
   Ovo me podsjeca na pricu iz bukvara o lisici koja je, kada nije uspjela dohvatiti grozdje, odlucila ubijediti sebe da je kiselo!

 • Baš me fasciniraju ovi nesvjesni svoje svijesti koji pate u 21. st. silno se dokazati da su “na nivou 21.st. ” , nesvjesni svojih predrasuda o drugima nazivaju ih s predrasudama i zaostalim, a sami nemaju čvrstinu i mekšaju kao go.no na kiši ne bi li se svidjeli 21.stoljeću

 • u neka druga vrimena tribalo se utvrdit sa imenima jugoslav , ruslan ,traktor a danas njihova dica lenox ,brandon i sl.u sve su spremniji vrovat vise nego u krstenje

  • Ne zelim se prepirati sa vama! Prije svega, nisam bas toliko mlada koliko vi mislite. Bila sam svugdje i vidjela sam svasta, tako da iz iskustva govorim…..!
   A ja osobno poznajem i bivse jugoslavene, sada velike “Rvate”, po imenu: Ante, Scepo, Slavko….a znamo svi za Dragana! Ali zvono je na Traktorkama, Jadrankama, itd.
   Samo se vi tjesite da ste naj veci vjernici, najpametniji, jedete naj zdraviju hranu, ..itd. Stopa smrtnosti u ZZH vam najvise govori o zdravlju, a stopa kriminalnih aktivnosti o vasem postenju !
   Vi ste selektivni vjernici, uzimate od vjere sto vam pase. Samo izrugivanje imenu ovog djeteta vam je grijeh, omalovazavanje drugog i drugacijeg jos gori, a mrznja smrtni.

 • Draga moja, ovdje je stvar majke koja ima potrebu podijelit sa svijetom podatak da joj svećenik nije htio krstit dijete zbog imena. Žena dijeli najintimniji trenutak života – porod po društvenim mrežama, tako da je meni svaki komentar da današnje “nepredne žene 21. st” totalno besmislen , a cilj objave o svećeniku je upravo da ga izruga, popljuje i provocira…Pa žena je stavila ikonu vražićka u objavu i želi “šokirati”…Jadno dijete, pa bilo ono Lennox, Pero ili Šime…..

  • Pa i ja smatram da to treba podijeliti sa javnosti, predugo se već šuti na te stvari!
   Mislim da niste dobro shvatili njen post! Poenta je u tome da ispada da je tek rođeni Lennox, za tog svećenika veći problem od svih onih pošasti koje redovno obilaze oltare, samo pod nekim “NARODNO PRIHVATLJIVIJIM” imenima. Smiješne stvari!

 • Tako je anonimna od 3.4. u 22.12: nemaju drugog posla vec se slikaju de lezi; de sidi; svak mora znati za nju u dite! Moja donila brime drva, tresnila brime o verandu i ispala JA! Kakve slike, kakvi bakraci! A ovoj svitujem : trazi pomoc, draga dok je vrime!!

  • E vala take ko ti su trebale “ispast”negdi u potok i da i voda odnese daleko, bolje bi normalnom svitu bilo.
   Idi babo peci kruv, lozi vatru, sta si se ti svezala interneta, nije to za tebe.

 • Ovoj mladoj mami poručujem :Kad mali Lennox odraste upitaj ga….Lennox sine dali ti je mama bila glupa ili samo moderna kad ti je dala ovo krasno ime??????Draga instagram damo ….aj po veslo….Kad se bude ženio ..pjesma na radiju :Sretno sklapanje braka sinu Lennoxu i njegovoj odabranici Kati želi instagram mama…

 • za anonimnu 9.4, u 6.11 : ja sam moderna baka! ( nisan jos)! Meni donesu kruv, sluze me, ciste mi, voze me! Nemam potribe peci ili vatru lozit( podno je) , a kamin za gust! Ja nemam drugog posla vec visit na portalu!! Adios!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.