Svečanom sjednicom obilježen Dan Grada Ljubuškog

U hotelu Bigeste u Ljubuškom u ponedjeljak je svečanom sjednicom završeno višednevno obilježavanje Dana Grada Ljubuškog.

Na početku svečane sjednice prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić koji je zahvalio brojnim političkim dužnosnicima iz BiH i Republike Hrvatske na dolasku i uveličavanju ovog događaja, a zatim se kratko osvrnuo na povijest Grada, nakon čega su uzvanici imali priliku pogledati video o postignućima Ljubuškog u protekloj, ali i planovima za tekuću godinu.

Potom je riječ preuzeo gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić koji je naglasio da je fokus, ne samo Grada nego i Vlade ŽZH, na demografiji.

Gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić naglasio je demografiju kao prioritet

Iako se trudimo unaprijediti sve sfere, moram naglasiti kako je neko vrijeme naš fokus, kao i Vlade Županije Zapadnohercegovačke, demografija što nas u mnogočemu usmjerava kada je u pitanju izrada i raspodjela Proračuna. Trudimo se što više sredstava usmjeriti na pomoć za obiteljima s djecom, kako kroz konkretne novčane poticaje, opremanje novorođene djece, jednokratne novčane pomoći studentima tako i raznim subvencijama poput prijevoza učenika ili rada vrtića.

Ponosan sam što se u vrlo kratkom vremenu pokazalo da sve mjere itekako imaju smisla, što je evidentno kroz statističke podatke o pozitivnom prirodnom priraštaju u ŽZH. Ipak svjesni smo da je sve navedeno tek početak stvaranja Ljubuškog te da je potrebno još puno rada i truda kako bismo ostvarili ciljeve, kazao je gradonačelnik Grada Ljubuškog zahvalivši svima onima koji dali svoj doprinos, čestitavši svim građanima i građankama Ljubuškog njihov dan.

Ministar vanjskih i europskih poslova Vlade RH Gordan Grlić Radman u svom govoru apelirao je na izmjene Izbornog zakona kazavši kako je hrvatski nacionalni interes stabilnost BiH i skrb za hrvatski narod.

Ministar vanjskih i europskih poslova Vlade RH Gordan Grlić Radman apelirao je na izmjene Izbornog zakona

On smatra kako je jedino pravedni Izborni zakon koji će potvrditi ravnopravnost triju konstitutivnih naroda može jamčiti dugoročnu političku stabilnost BiH.

Treba ohrabriti pravedni Izborni zakon te osigurati ravnopravnost jer jedino ravnopravnost može biti garancija života u BiH. Ne može nitko nikome uzeti ili birati legitimnog političkog predstavnika. Ne može netko modelirati umjetno na svoj način, narodi nisu tijesto, nisu plastelin da se u procesi reforme mogu na taj način raditi, naglasio je Grlić Radman.

Osvrnuo se i na Južnu plinsku interkonekciju kazavši kako ona ne može biti ostvarena bez Republike Hrvatske potom istaknuvši podršku i povjerenje predsjedniku HDZ-a BiH i HNS-a Draganu Čoviću. 

Čestitke žiteljima Grada Ljubuškog uputio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović

Do rješenja se dolazi dogovorima, ne pritiscima. Mi nismo bili zadovoljni načinom da se u demokratskoj zemlji vrši pritisak na predsjednika Hrvatskog narodnog saboradodao je ministar vanjskih i europskih poslova Vlade RH.

Prisutnima se obratio i predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je posebno istaknuo odnos s dopremijerom i ministrom financija Tonijem Kraljevićem, kazavši kako ga je u kratkom vremenu tijekom kojeg obnaša tu funkciju oduševio.

Federalna Vlada je sve odluke donosila jednoglasno, na način da se razgovaralo, dogovaralo, tražilo kompromis i na kraju se taj kompromis uvijek nalazio, konstatirao je Nikšić dodavši kako će se to i nastaviti u budućnosti, kao i nastaviti suradnju, ne samo s Ljubuškim, nego i ostalim gradovima i općinama u FBiH, kako bi se pokazalo da je trenutna Vlada doista Vlada cijele Federacije.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić istaknuo je da je Vlada sve odluke donosila jednoglasno

Čestitke žiteljima Grada Ljubuškog uputio je i sam Čović koji je naglasio kako se “u Ljubuški kao gost dolazi s osmijehom i odlazi s osmijehom”.

Ono što me danas čini ponosnim je da zajedno možemo svjedočiti da demografska strategija koju smo postavili kao dio politike HNS-a na najbolji način se može očitavati kroz rezultate Grada Ljubuškog, a dao Bog da je sve više općina i gradova koji mogu slijediti slične rezultate, istaknuo je.

Na kraju svečane sjednice uručena su i javna priznanja Grada Ljubuškog za 2023. godinu. Godišnja nagrada Grada Ljubuškog pripala je Hospiciju Božanske milosti koji je u protekloj godini obilježio 10 godina rada, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena dr. fra Boniciju Rupčiću.

(www.jabuka.tv)

28 komentara

 • Ovaj događaj je ogledni primjer šta strukture vlasti iz Ljubuškog misle o Županiji. Kad su prije 4-5 mjeseci organizirali Dan Županije, to je toliko bilo jadno i nikakvo. A danas sve pršti od gostiju pa nadalje. Opcina koja najmanje uplaćuje u proračun naše Županije ima najviše koristi od te iste Županije.
  Nije mi jasno šta naši iz Širokog rade?
  Ako već neće političari da to promijene, siguran sam da gospodarstvenici imaju itekako snage da to promijene.

  • Da realno koliko su gospodarski najlosija opcina u zupaniji ali bas u trenutnoj vladi drmaju, koliko se sjećam s preferencijskim listama su ostavili Grude u početku bez ijednog zastupnika iz HDZ-a,a i dugo su blokiraali ispostavu Hdz vlade,ali mislim da ce im na iducim izborima Širokobriješka ekipa to itekako vratiti

  • Naši su Široki Brijeg uništili i kulturno i politički zna se ekipa koja je to odradila pa ih nitko više ne doživljava to je grupa ja samo ja meni samo meni i tako 20 godina.

 • U Ljubuškom u vlast dolaze sa znanjem i iskustvom a kod nas sa biroa rada. Puna županijska zgrada takvih ali sa partijskom iskaznicom.

  • za 21:52:
   I to samo istočni (zaostaliji) dio Mostara, je li tako lojavac? Taj dio, Konic i Jablanica jako smrde na užegli loj, zar to ne primjećuješ? A ako ćemo pošteno u Hercegovini na grad sliče Trebinje, Čapljna, Posušje i Tomislavgrad, a sve ostalo su manje ili više obične kasabe.

 • Kakav “grad” i kakve bajke 🤣🤣….

  Zakon je jasan: ‘za status grada u BiH općina mora da ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno da u “gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi NAJMANJE 10.000 stanovnika’

  DAKLE?? O kakvom gradu vi pricate

  • Isto kao i siroki,dva posebna slucaja,siroki dobija status grada jer je sjediste zupanije,ljubuski zbog povijesnog faktora i geoprometne vaznosti,ko malo skole ima shvatit ce

  • Proračun Ljubuškog iz 1903. godine

   Kao i u današnje vrijeme, tako i prije preko 100 godina, općina Ljubuški je muku mučila sa svojim proračunom,ali njenim prvacima nekako je uvijek polazilo za rukom da usklade potrebe i prihode ljupkog grada. Morali su se osloniti samo na vlastite resurse i snalaziti se kako znaju i umiju.

   Nisu mogli računati na dotacije, jer ih nije ni bilo. Svaka kruna uštede i prihoda bila je, kako se obično veli, “velika k’o kuća”. Bili su prilično realni u procjeni ; uz obavezno Vladino odobrenje proračuna iz Sarajeva obično su dolazile neznatne izmjene samo u nekim stavkama.

   Iz proračuna općine za davnu 1903. godinu vidi se da je grad Ljubuški tada imao troškove (potrebe) i prihode (pokriće) svojstvene urbanoj sredini. Svaka stavka proračuna govori za sebe i nije samo gola cifra troškova ili prihoda. U gradu se živjelo jednolično i skromno, bez optimističkih predviđanja da može značajnije krenuti na bolje. Čini se da je taj prikriveni Ljubuški smisao protiv razočarenja prisutan i danas.
   Proračun za 1903. godinu

   Potreba

   I Općinski ured (Gradsko poglavarstvo) 4590 kruna

   1.Funkcionalni doplatak gradskog načelnika 600

   2.Funkcionalni doplatak gradskog podnačelnika 960

   3.Plaća općinskog podvornika 480

   4.Pisarnički paušal općinskog ureda 100

   5.Ogrjev i rasvjetljenje općinskog ureda 60

   6.Za osiguranje općinskih zgrada 110

   7.Zemaljskoj banki otplata godišnjih obroka 1780

   8.Za otplatu duga sarajevskoj dioničkoj pivari glede uvođenja rasvjete (acetilena) u općinski hotel 500

   II Redarstvo 1860 kruna

   1.Beriva nadredara 624

   2.Beriva 2 općinske redara 1056

   3.Paušal za odijelo i naoružanje redara 180

   III Zdravstvo 1564 kruna

   1.Plaća primalje 600

   2.Plaća za živodera 20

   3.troškovi za održavanje ambulatorija 564

   4.Troškovi za kalemljenje djece 40

   5.Neutjerivi bolno-opskrbni troškovi tuđim bolnicama 200

   6.Troškovi za sahranu ubogih 100

   7.Troškovi za dezinfekciju 10

   8.Za nabavu Hailcerum* 30

   IV Ceste i građevine 2100 kruna

   1.Plaća cestara 480

   2.Za uzdržavanje kanala 60

   3.Za uzdržavanje vodovoda 80

   4.Za uzdržavanje cesta, ćuprija i kaldrme 500

   5.Uzdržavanje općinskih zgrada 500

   6.Uzdržavanje cestarskog alata 20

   7.Uzdržavanje i čišćenje općinskog zahoda 60

   8.Za popravak česama Gožulja, Vodice i Zaguše 350

   9.Za popravak općinskog zahoda na Žabljaku 50

   V Nastava 3056 kruna

   1.Berivo učitelju1100

   2.Plaća školskog podvornika 360

   3.Stanarina učitelja 240

   4.Ogrjev za učitelja 120

   5.Školski paušal 40

   6.Stipendije za dva učenika 600

   7.Nabava pisaćeg i crtaćeg pribora 120

   8.Nabava školskih nagradnih knjiga 40

   9.Knjižnica za učitelje 20

   10.Knjižnica za učenike 20

   11.Ogrjev i osvjetljenje škole 140

   12.Troškovi za školski vrt 40

   13.Isplata firmama Paher-Kisić i Luburić za isplatu starog duga od kupnje pisaćeg i crtaćeg pribora 216

   VI Vatrogastvo 20 kruna

   Uzdržavanje sprava 20

   VII Rasvjeta grada 1080 kruna

   1.Palitelj lampi 400

   2.Rasvetljenje ulica i trgova 600

   3.Za uzdržavanje lampi 80

   VIII Ukonačenje vojske 300 kruna

   1.Troškovi za ukonačenje vojske 200

   2.Uzdržavanje častničke sobe za strance 100

   IX Sirotinjstvo 500 kruna

   Za potporu siromaha 500

   X Poljoprivredni troškovi 708 kruna

   1.Čuvar bikova 288

   2.Uzdržavanje bika 360

   3.Uzdržavanje magareće škole 60

   XI Troškovi samouprave 1868 kruna

   1.Plaća 4 stalna prijamnika-daća po 36 kruna mjesečno 1728

   2.Za nabavku tiskanica općinskom uredu 140

   XII Razni troškovi 512 kruna

   1.Zemaljski porez od općinskih zgrada i zemljišta 290

   2.Nepredvidivi troškovi i svečanosti 150

   3.Za pripomoć plaćanja poštonoše 72

   Ukupno 18.158 kruna

   Pokriće

   I Dohoci iz općinskog imetka 1224 kruna
   1.Najamnina od općinskih zgrada 1200

   2.Najamnina od općinskih zemljišta 24

   II Dohodak od ukonačenja vojske 100 kruna

   III Dohodak općinskih daća 18040 kruna
   1.Uvoznina (potrošarina) 11700

   2.Behija 200

   3.Zebhija (mesarina) 2800

   4.Kantarija 2200

   5.Telalija 40

   6.Pijacovina (sajmovina) 500

   7.Klaonica 600

   IV Razni prihodi 20 kruna

   1.Psetarina 20

   Ukupno 19384 kruna

   Višak pokrića nad potrebama 1226 kruna

 • Otkad ste vi u Širokom bili jedna jednosmerna ulica ima 100god a i danas dan je takva samo izrupana da moras slalom vozit da obidjes

 • NPR..Kako ovo u Ljubuskom vrtic za djecu 90 KM u Širokom 250,,
  Nu u Posušju smece 12 KM u Širokom 20 KM,,imali objašnjenja??

 • Onu partizancinu iz kiflice dovukli sebi, da glume o brizi za hrvatsko pucanstvo. Od toga komunjare ni a) ni b) za smaknuce Hrvata u genocidnoj. Ovo sve sta tu sidi, izgleda koda je pijonirska avantura iz Srbojugosmrdije. Ljubuski je nazlost iza Sirokog, Posusja, Gruda, Capljine, Klobuka, Stoca. Samo da im je EU-fondova sa uvjetnim potpisima protiv buducnosti HR-puka u ZZH.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.