Svečanom sjednicom OV-a obilježen Dan općine Posušje

Danas je, povodom Dana općine Posušje, u kinodvorani održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Program je započeo prisjećanjem na poginule branitelje pred Spomen obilježjem na Trgu branitelja. Tim povodom zajednički vijenac su položili predstavnici Općine Posušje i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a molitvu je predvodio fra Mladen Vukšić,  posuški župnik i dekan.

Uz intonaciju Lijepe naše koju je izvela klapa Grga, te minutom šutnje započela je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Posušje koju je otvorio predsjednik Vijeća Ivan Lončar. Kao domaćin, Lončar je pozdravio nazočne vijećnike i goste, koji su i ove godine bili mnogobrojni. Bili su tu predstavnici najviših institucija zakonodavne i izvršne vlasti FBiH i BiH, Hrvatskog narodnog sabora, ministri u Vladi Županije Zapadnohercegovačke, načelnici i gradonačelnici susjednih općina kao i gosti iz  Republike Hrvatske. Ističemo dolazak  gostiju koji su proputovali više stotina kilometara da bi nazočili današnjoj svečanosti u Posušju – gradonačelnice Knina Josipe Rimac, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, vd gradonačelnice Sinja Kristine Križanac, gradonačelnika Županje Davora Miličevića i gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira.

U nastavku, voditeljica programa prenijela je čestitke koje su u pisanom obliku prigodom današnje svečanosti uputili predsjednik FBiH Marinko Čavara, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Potom je uslijedilo obraćanje Općinskog načelnika Branka Bage koji je istaknuo da unatoč financijskim opterećenjima Općina Posušje uz velike napore uspijeva izmirivati i servisirati obveze od vitalnog značaja za njeno funkcioniranje, te je dodao: „ Smjerom kojim smo krenuli, a radi se o podizanju učinkovitosti zaposlenih u lokalnoj upravi, nastavljamo i dalje. I kroz proteklu godinu smo nastojali poboljšati dio sustava suradnje kako s građanima, da bi im bili što više na usluzi, tako i sa svim drugim subjektima kako bi ljude potakli na rad i samopoštovanje.“ Načelnik Bago je istaknuo dobru suradnju i s mjesnim zajednicama i svim drugim subjektima u cilju unaprjeđenja općine Posušje. „ Ono što nam je i dalje od ključne važnosti je podizanje stupnja povjerenja i suradnje između svih nas na prostoru općine Posušje, odnosno onih koji utječu na društvene, duhovne i gospodarske prilike“ , zaključio je Općinski načelnik općine Posušje.

U ime gostiju iz Republike Hrvatske prigodne riječi uputila je i gradonačelnica Knina Josipa Rimac: „ Započeli smo nekoliko dobrih projekata suradnje. Prije svega kroz prekograničnu suradnju R.Hrvatska je danas punopravna članica Europske unije…Mi imamo obvezu i dužnost da kroz projekte prekogranične suradnje pripremamo naše susjedne općine i gradove na taj put za Europu…To je i poruka kako se brinemo o svom hrvatskom narodu u BIH.“ zaključila je gradonačelnica Rimac.

U nastavku programa nazočnima se obratio i Predstavnik zakonodavne i izvršne vlasti razine FBIH i BiH, Bariša Čolak, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Osvrćući se na gospodarsku situaciju ne samo lokalnih sredina nego i cijele države Čolak je kazao: „Naša temeljna zadaća je zaustaviti negativan trend ili ako ga ne možemo u potpunosti zaustaviti, onda ga smanjiti na najmanju moguću mjeru…Nužno je stabilizirati i političke prilike koje su nestabilne od nastanka BiH, mislim na noviju povijest BiH,  jer ta politička kriza je uzrok, po mom dubokom uvjerenju, ekonomske krize, ili je u velikoj mjeri uzrok ekonomske krize. Zato nastojimo na svim razinama vlasti uvjeriti naše prijatelje, naše partnere u vlasti da je nužno stvari mijenjati.“

Nakon obraćanja domaćina i gostiju uslijedilo je uručenje javnih priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama u protekloj godini.

Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“  dodijeljena je Slavku Grubišiću, a Zahvalnica općine Posušje  Miri Čuturi- RojiŽarku Romiću –DžajiJosipu Barišiću – Jojiću i Vijeću mladih općine Posušje.

Službeni dio programa završen je zvucima VIS-a Bell Canto, a svečanost na glasoviru također su uveličale Ina Čamber i Karla Jukić, inače na državnoj razini nagrađivane učenice Osnovne glazbene škole Posušje.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj: