Svečanom misom u Potocima obilježen Dan medija u BiH

Svečanom misom u nedjelju je u župi Presvetog Srca Isusova u Potocima kod Mostara obilježen 54. Svjetski dan društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić kazao je kako su tijekom svoga postojanja ljudi izumili i koristili mnogo načina međusobnoga komuniciranja te da je među svim tim načinima pripovijedanje svakako najstariji oblik davanja i stjecanja informacija i znanja.

Dugo je to bio jedini način i sve do danas je najčešći i najrašireniji, a možda i najkorisniji i ljudima najdraži. Nikada pripovijedanje kao čovjekova potreba nije nadmašeno i prestalo, a živi i u naše vrijeme kad su novi načini komunikacije među ljudima dosegli nevjerojatna i začuđujuća ostvarenja.

Objašnjenje te pojave ima jednostavnu psihološku i društvenu podlogu u tome što je jedna od najvećih čovjekovih potreba da pripovijeda i osobito da sebe pripovijeda, odnosno da se priopćava drugima, ali jednako i drugi njemu i da se pri tome osjeća uzajamna blizina sugovornika, kazao je Vukšić.

Podsjetio je kako je papa Franjo svoju ovogodišnju Poruku za Dan sredstava društvenih komunikacija posvetio upravo pripovijedanju, kao jednom od osnovnih načina komunikacije među ljudima.

Čovjek se može definirati i kao biće koje pripovijeda, a to znači priče koje slušamo ostavljaju trag drugih u nama dok priče koje pripovijedamo ostavljaju naš trag u drugima. Po njima nam se drugi priopćava i postaje bliži, a mi drugima.

Čovjek ima potrebu pripovijedati o sebi, zaodjenuti svoj život u priču i slušati o drugomu. Čovjek je po naravi pripovjedač jer je biće u nastajanju, pa je tako i njegova životna priča stalno u nastajanju, istakao je Vukšić.

Naglasio je kako su vjerodostojna riječ i srce puno ljubavi Isusova sredstva i sadržaji komunikacije s ljudima te da je to pouka i obveza za sve ljude u privatnom i javnom životu, što se, kako je kazao, u ovome trenutnu odnosi osobito na sudionike skorašnje predizborne kampanje.

To je poziv i za djelatnike na području sredstava društvene komunikacije da se u svom poslu služe vjerodostojnom riječju i da pripovijedaju istinu u ljubavi te tako porade da sve uzraste do prave mjere. Poziv je to i obveza na odgovornost za svaku izgovorenu riječ svima koji na bilo koji način sudjeluju u javnom životu društva, poručio je nadbiskup Vukšić.

Povodom obilježavanja Dana medija, Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i ove godine pripremilo je prigodnu brošuru namijenjenu svim pastoralnim djelatnicima i medijskim radnicima. U brošuri se nalazi i ovogodišnja Poruka pape Franje za 54. Svjetski dan sredstava društvenog priopćivanja pod naslovom “Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku”.

Inače, u skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine, umjesto u svibnju, Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija obilježava se u BiH zadnje nedjelje u rujnu.

(Fena)3 komentara

 • U novcu je moc silna,
  ljubav mu treba dati,
  covjeku cijenu dize,
  grubom ce grubost sprati,
  snjme i sepav trci,
  nijemu se govor vrati,
  i onaj ko nema ruke,
  hoce novac da lati

  Znam da mnogi fratri cesto zborit vole
  kako je novac napast i djelo vrazje skole
  a ipak svi za novac svoje molitve mole
  i oprastaju grijehe i druga djela tvore

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.