Svečano otvorena 15. “Mostarska liska”, Malu lisku osvojio Robert Pehar

15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2018” svečano je u Narodnom pozorištu Mostar otvorio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, a na svečanosti otvorenja direktor Festivala i direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je uručio zahvalnicu za kontinuiranu podršku ovom festivalu gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću.

Kad kažete ‘liska’, nešto nedostaje. Kad kažete ‘Mostarska liska’, svi znaju šta je to. Mi smo se uvijek smijali i uvijek ćemo se smijati. Puno umjetnika će biti ovih dana u Mostaru. Smijeh je lijek, pa neka nas ti doktori liječe narednih osam dana Festivala, rekao je Hadžović.

Mujkanović je zahvalio svima koji su pomogli da se “Mostarska liska” svih ovih godina održi.

Sretan sam i uzbuđen zvog svih kolega koji su uspjeli da se ovaj festival održi iz ljubavi prema Festivalu, iz ljubavi prema gradu i iz odgovornosti prema poslu kojim se bave. Zahvalan sam našim osnivačima, a ako bih morao izdvojiti jedno ime, onaj ko je pomogao da ‘Mostarska liska’ preživi i dočeka i 15. izdanje je gradonačelnik Ljubo Bešlić, rekao je Mujkanović.

Mostarska liska je brend ovog grada, prepoznatljiva je u Mostaru i za nju svi znaju. Želim vam da uživate u osam dana Festivala sa puno sreće i puno smijeha, rekao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Voditeljica svečanosti otvorenja bila je Ajla Hamzić, glumica Narodnog pozorišta Mostar.

Prva predstava u konkurenciji festivala bila je predstava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana i u režiji Ivana Lea Leme.

U predstavi igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić.

“Malu lisku” za najboljeg glumca/glumicu večeri stručni žiri je jednoglasno dodijelio Robertu Peharu “za inteligentnu lisku, glumački točnu a dramaturški opravdanu”.

Stručni žiri ove godine radi u sastavu Zijah A. Sokolović, glumac, režiser, pisac, profesor; Nedžad Begović, režiser, i Atilla Aksoj, muzičar, muzički producent i multinstrumentalista.

Nagradu za najbolju predstavu dodjeljuje i Žiri medija te publika. U žiriju medija su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko. Publika svaku večer nakon odgledane predstave na poleđini ulaznice ocjenjuje predstavu od 1 do 10 i ulaznicu ubacuje u posebnu kutiju na izlazu iz pozorišta. U Žiriju publike su Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” ove se godine održava pod sloganom “Energija osporavanja: ko se to tamo smije?”. Generalni sponzor je BH Telecom, a službeno piće Festivala je Sensation!

Predstave se izvode svaku večer u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

U subotu, 21.04. u 20 sati u programu je druga predstava u konkurenciji festivala: “Ćelava pjevačica” Narodnog pozorišta Mostar.

POPRATNI PROGRAM: Radionica sa Zijahom Sokolovićem i koncerti

U popratnom programu Festivala “Mostarska liska” je umjetnička radionica “Glumac kao režiser” koju će voditi glumac i reditelj Zijah A. Sokolović. Radionica će biti održana u subotu i nedjelju, 21. i 22. 04. u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar u 10.30 sati. Ulaz je besplatan za sve. Svaku večer nakon predstave slijedi druženje uz muziku uživo u izvedbi prijatelja i polaznika Rock škole Mostar, koje Narodno pozorište Mostar organizira u partnerstvu s Rock školom Mostar.

PROGRAM DO KRAJA FESTIVALA:

SUBOTA, 21. 04. 2018. U 20 SATI
Narodno pozorište Mostar
“ĆELAVA PJEVAČICA”
Autor: Eugène Ionesco
Režija: Lajla Kaikčija
Igraju: Emir Sejfić, Maja Zećo, Emir Spahić, Dina Mušanović, Andrea Aković, Saša Oručević

NEDJELJA, 22. 04. 2018. U 20 SATI
Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka & Pozorište Prijedor
“SABIRNI CENTAR”
Autor: Dušan Kovačević
Režija: Marko Misirača

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.