Svečano otvoren Pelješki most

Prelaskom prvih automobila i motocikala, uz veselje nazočnih građana i dužnosnika, veliki vatromet, trube, bengalke s brodica, pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvona crkava Dubrovačke biskupije, svečano je u utorak navečer otvoren i u promet pušten Pelješki most.

Svečanost otvorenja mosta kojim je jug Hrvatske nakon 300 godina povezan s ostatkom zemlje, počela je na odmorištu Komarna “Fanfarama 304” skladatelja Mateja Meštrovića, skladbom posebno napisanom za ovu prigodu nakon koje je uslijedila i Meštrovićeva skladba “Neka prođu”.

Nakon Europske himne “Oda radosti” te himne RH “Lijepa naša domovino” iznad mosta preletjelo je pet zrakoplova akrobatske skupine “Krila oluje”, a uslijedio je kratki video o izgradnji mosta. Tijekom programa prikazano je još nekoliko kratkih video isječaka u kojima su govorili radnici na mostu, lokalni ribari, ugostitelji, stanovnici toga kraja.

U sklopu programa Hrvatsko glazbeno društvo “Sveta Cecilija” s Korčule izvelo je “Morešku”, Klapa Sveti Nikola pjesmu “Neretva je sveto blago”, klapa “Kaše” potpuri pjesama Đele Jusića, a “Lado Electro” izveo je “Lepi valcer”, Luka Šulić i Dubrovački simfonijski orkestar izveli su pjesmu “Galeb i ja”, Ansambl Sveti Blaž “Zvona moga grada”, a Roko Radovan i Dubrovački simfonijski orkestar pjesmu “To je tvoja zemlja”.

Mate Bulić “opalio” selfie s Vladimirom Šeksom

Nazočnima na svečanosti obratili su se župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te potpredsjednik Vlade i resorni ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Kao izaslanica predsjednice Europske komisije obratila se potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, a video porukom kineski premijer Li Keqiang.

Potom su se nazočnima obratio državni vrh – predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovića te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Uslijedila je “Himna slobodi”, a u finalu njezinog izvođenja počeo je i vatromet, barke i brodice ispod mosta trubile su te su zapaljene bengalske vatre, a po mostu su se provezli automobili “Nevera” s jedne i Niko Pulić u svom automobilu s druge strane, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Okupio se veliki broj dužnosnika

Najviši dužnosnici potom su otišli do početka mosta koji je potom blagoslovio biskup Dubrovačke biskupije Roko Glasnović.

Uzvanici su potom u Komarni dočekali motocikliste braniteljskih postrojbi te prve automobile s Brijeste.

Upriličen je veliki vatromet

Redovan promet mostom počeo se odvijati nakon ponoći.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

    • A SDA i onaj kreten prebrojavaju lovce,puske i kako kaže idiot letece robote.Haahaaa koja supcina i notorna budaletina.Hitna odvezla sejdu vele usro se i ispovracao do za vrat.Jaka je to ekipa ko 💩💩

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.